Investigador/a sènior

Maurizio Mencuccini

Mencuccini és investigador ICREA en ecologia vegetal i ecosistèmica al CREAF. Va ser professor de ciències forestals a The University of Edinburgh (Regne Unit) i actualment és professor honorari a la mateixa universitat. Va completar el seu doctorat a Edimburg (Regne Unit) i va ser postdoc a la Cornell University (NY, EUA). Ha estat professor visitant a la Cornell University (EUA), a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i científic visitant al CSIRO (Tasmània, Austràlia).

Mencuccini és investigador ICREA en ecologia vegetal i ecosistèmica al CREAF. Va ser professor de ciències forestals a The University of Edinburgh (Regne Unit) i actualment és professor honorari a la mateixa universitat. Va completar el seu doctorat a Edimburg (Regne Unit) i va ser postdoc a la Cornell University (NY, EUA). Ha estat professor visitant a la Cornell University (EUA), a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i científic visitant al CSIRO (Tasmània, Austràlia). Ha estat acadèmic eminent de la University of Western Sydney (Austràlia).

Els interessos de recerca de Mencuccini cobreixen la dinàmica dels ecosistemes forestals, els fluxos de carboni i aigua a escala dels arbres i dels ecosistemes, la fisiologia de les fulles, del xilema i del floema i l’ús d’isòtops estables (13C, 17O, 18O, 15N) com a marcadors. Recentment, la seva atenció s'ha centrat en la millora de la nostra comprensió de les vulnerabilitats hidràuliques dels arbres a nivell mundial en el context de les projeccions que augmenten la freqüència i intensitat de les sequeres.

Mencuccini ha guanyat ajudes a la recerca al Regne Unit, Espanya i a la Unió Europea. Les ajudes més recents han estat per projectes que van explorar la importància de la deposició de nitrogen per al cicle de carboni dels arbres temperats al Regne Unit, els impactes de la sequera en la mortalitat del pi escocès i la variabilitat fenotípica dels trets hidràulics en els gradients ambientals. Actualment, col·labora amb col·legues del Regne Unit (Exeter, Leeds) per quantificar la variabilitat fenotípica dels trets hidràulics en gradients ambientals a l'Amèrica del Sud (Perú, Bolívia, Guyana Britànica, Brasil) i amb grups australians (Canberra, James Cook) per quantificar les respostes induïdes per la sequera al tròpic brasiler i australià.

 

 

Ha participat en:

Biogeografia funcional
Grup de recerca
Actiu

Resposta dels ecosistemes terrestres als canvis i gradients ambientals

Ecophys
Grup de recerca
Actiu

Fisiologia ecosistèmica i canvi global

coforfunc_banner.png
Projecte / Iniciativa
Altres
Actiu

Cap a un seguiment a escala del bioma de la composició funcional del bosc de la conca del Congo

Últimes publicacions:

2023 | Article

Duan, B.; Xiao, R.; Cai, T.; Man, X.; Ge, Z.; Gao, M.; Mencuccini, M.

Understory species composition mediates soil greenhouse gas fluxes by affecting bacterial community diversity in boreal forests. -

2023 | Article

Binks, O.; Cernusak, L.A.; Liddell, M.; Bradford, M.; Coughlin, I.; Bryant, C.; Palma, A.C.; Hoffmann, L.; Alam, I.; Carle, H.J.; Rowland, L.; Oliveira, R.S.; Laurance, S.G.W.; Mencuccini, M.; Meir, P.

Vapour pressure deficit modulates hydraulic function and structure of tropical rainforests under nonlimiting soil water supply. 1405-1420

2023 | Article

Silvestro, R.; Zeng, Q.; Buttò, V.; Sylvain, J.-D.; Drolet, G.; Mencuccini, M.; Thiffault, N.; Yuan, S.; Rossi, S.

A longer wood growing season does not lead to higher carbon sequestration. -

2023 | Article

Rowland, Lucy; Ramírez-Valiente, Jose-Alberto; Hartley, Iain P.; Mencuccini, Maurizio

How woody plants adjust above- and below-ground traits in response to sustained drought. 1173-1189