Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Actiu

ECOFRUIT

Managing ecosystem services for fruit production in different European climates

Les comunitats animals proporcionen importants serveis ecosistèmics (SE). Aquests serveis són particularment importants en la producció de fruita, on algunes espècies actuen com agents pol•linitzadors i altres com agents de control biològic de diverses plagues que ataquen les flors, fulles i fruits. Per tant, és important entendre com la biodiversitat pot afavorir la producció de fruita i a la vegada minimitzar els insums agrícoles como ara la introducció de ruscos d'abelles mel•líferes i l'ús de pesticides. 

L'objectiu general d'aquest projecte és entendre com les accions agroambientals europees (AAE) como ara la gestió ecològica, les bandes de flors i els marges afecten la biodiversitat d'insectes pol•linitzadors i enemics naturals de plagues de pomera i els SE associats a aquets organismes, i com això es tradueix en una millora en la producció de fruita al llarg d'un gradient climàtic.  

Les nostres zones d'estudi representen un gradient climàtic de nord a sud del continent europeu (Suècia, Alemanya, Espanya). El nostre conreu focal és la pomera, com a espècies de major producció fruitera a Europa. En els tres països treballarem en camps ecològics i convencionals, amb i sense marges que proporcionin recursos florals. 

Els nostres objectius específics són els següents:

1) Avaluar, a dos escales espacials (finca i entorno adjacent), l'efectivitat de les AAE per a incrementar la biodiversitat i els SE en un context de paisatge. El context paisatgístic és important perquè molts dels organismes que proporcionen SE presenten mobilitat a aquesta escala. 

2) Analitzar la importància funcional de la biodiversitat d'herbívors y frugívors plaga i dels seus enemics naturals (insectes i ocells), així com pol•linitzadors. Pretenem entendre el paper complementari de les diferents espècies en els múltiples SE.

3) Establir  una base de dades, enemics naturals i pol•linitzadors, amb especial atenció als trets efecte que ens permetin avaluar la diversitat funcional en relació a la producció de fruits, així com els trets resposta en relació a la diversitat de resposta i resiliència de cada grup funcional i en cada regió climàtica. 

4) Avaluar els trade-offs entre beneficis i efectes negatius dels diferents grups funcionals. 

Aplicarem la mateixa metodologia en els tres països, seguint protocols estandarditzats desenvolupats per nosaltres per a mesurar les taxes de visita dels pol•linitzadors, els danys causats per les plagues, el parasitisme i la depredació.

1024px-applebee2008_by_victorllee.jpg