Ecotons, residència artística

Explorem les zones de transició creativa entre l’art i l’ecologia. El CREAF compta amb una residència artística que vol fomentar la creativitat i generar un diàleg fértil entre ciència i art que contribueixi a generar coneixement i reflexions en l’àmbit de l’ecologia i el canvi global.

Planter a masia can balasc

Convocatòria 2024 - 2025

La nostra residència d’art i ecologia

La convocatòria Ecotons 2024-2025 per a projectes de recerca i experimentació artística s’obrirà a finals del 2024!

La proposta guanyadora tindrà un espai per a l'experimentació, l'aprenentatge, la recerca transversal i científica-cultural sobre la biosfera i els grans reptes mediambientals actuals, com el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat o la gestió de l'aigua.

Estigueu atentes! Més informació molt aviat!

Residències artístiques passades

IDIL·LI

2023 - Ecotons CREAF - Museu de la Vida Rural

Imatge del projecte Idili

L'Última, companyia de recerca i creació escènica, proposa una revisió històrica i política de la idea de natura. A partir dels idil·lis clàssics s’exploran diferents formes de nostàlgia cap a una idea de natura de la qual l’ésser humà no en forma part en front del canvi global.

La seva residència en el CREAF ha experimentat amb la creació de relats que tinguin a les plantes com a protagonistes. Els interessa principalment explorar com alterar la mirada utilitarista que entén les espècies vegetals com a éssers inerts amb els quals no existeix cap mena de reciprocitat, sinó una relació unilateral que utilitzem de manera pràctica o contemplem.

La seva residència en el CREAF ha experimentat amb la creació de relats que tinguin a les plantes com a protagonistes. Els interessa principalment explorar com alterar la mirada utilitarista que entén les espècies vegetals com a éssers inerts amb els quals no existeix cap mena de reciprocitat, sinó una relació unilateral que utilitzem de manera pràctica o contemplem.

Temps al Bosc. Atles biodivers d’instants possibles.

2022 - 2023 - Ecotons CREAF - La Escocesa

Imatge projecte temps al bosc

Les artistes Rosa Llop i Gemma Paris questionen el temps accelerat i ho contraposen amb l’experiencia extensa i cíclica del temps al paisatge, on res és urgent ni per sempre. En les temporalitats que ens ofereix la biodiversitat del bosc busquen evidencies sobre com viure el pas del temps de manera més sostenible, imprecisa i connectada.

La recerca va tenir lloc a través de diverses derives en les que es va dur a terme una observació acurada i una catalogació de les temporalitats presents en el bosc, buscant evidències de com la natura representa el temps a l'entorn de Can Balasc. Les residents van guiar a artistes i científiques del CREAF amb l'objectiu d'especular juntes sobre diferents maneres de conceptualitzar el temps a través de les paraules, els traços, el moviment i altres tècniques artístiques.

El resultat d'aquest projecte col·lectiu i transdisciplinari ha estat la creació d'un atles biodiverso i imprecís que recull totes aquestes temporalitats possibles i que obre la porta a percebre el temps com una cosa infinita que admet tota possibilitat.

Diorama del bosc del futur.

2021 - 2022 - Ecotons CREAF - La Escocesa

Imatge projecte diorama del bosc

La investigació artística de Carola Moujan i Agustín Ortiz Herrera al CREAF s'ha centrat en el seu interès compartit per les comunitats vegetals i la possibilitat d'especular sobre possibles transposicions dels principis sofisticats de comunicació, cooperació i interacció amb l'entorn que les plantes desenvolupen a altres àmbits.

Prenent com a base del seu estudi l'ecosistema forestal i, en particular, el bosc del Parc Natural de Collserola, tots dos artistes han tractat d'entendre com s'organitzen aquestes xarxes de cooperació, quins paràmetres intervenen en la seva constitució, desenvolupament i evolució.

Aquest treball ha estat el preàmbul i la base per a desenvolupar el projecte Future Forest Diorama, una instal·lació formada per una xarxa de terraris construïts dins d'objectes rebutjats. En cadascun d'ells, un sistema homeostàtic regula les condicions de vida, com la humitat, la temperatura i la qualitat de l'aire. Com si es tractés de comunitats botàniques estan connectats entre si i controlen l'activitat circumdant a través de senzilles xarxes de màquines i interaccionant mitjançant sons, moviments d'aire i modulacions de llum.

Els ecotons són zones de transició entre diferents comunitats ecològiques, llocs marginats on entren en contacte realitats diferents, generant tensions però també una fertilitat inesperada.

Fertilitat

Altres activitats d’Ecotons

La forêt noire. Disidencias del bosque mediterràneo.

La forêt noire. Disidencias del bosque mediterràneo.

Taula rodona amb Jordi Martínez Vilalta, Iván Pérez Lorenzo y Paula Bruna sobre l’imaginari de bosc de la Europa moderna.

19 febrer 2024

 

Plantocene, Chthulucene and other stories

Plantocene, Chthulucene and other stories.

Una conversa inspirada en el pensament tentacular de Donna Haraway amb Paula Bruna i Helen Torres en col·laboració amb Metàfora Studio Arts.

07 febrer 2024

 

Embolismo por soleá. Diálogo performativo.

Embolismo por soleá. Diálogo performativo.

Diàleg amb Paula Bruna i Jordi Martínez-Vilalta per establir una comunicació entre humans i arbres en el context del canvi global a través del flamenc.

27 juny 2023

 

Vols col·laborar amb nosaltres?

Escriu-nos a aquest correu: ecotons@creaf.uab.cat


The ECOTONS artistic residency of CREAF is part of the Severo Ochoa “ULandscape” funded in 2019 by the Agencia Estatal de Investigación of the Spanish Ministry of Science and Innovation to support Research Centres of Excellence.

excelencia_severo_ochoa_logo.jpg