Coneixement per a Política i Gestió

A CREAF, ens dediquem a fer que el coneixement generat per la nostra recerca aplicada sigui realment útil per a la societat. A través de la recerca, el seguiment i l’observació, creem informació ambiental valuosa que ajuda a abordar temes crítics com la prevenció d'incendis, la contaminació de l'aigua i els riscos ambientals

Cultiu d'agricultura regenerativa

Utilitzem models de canvi ambiental i el desenvolupament d'escenaris per comprendre com la gestió forestal pot millorar la resiliència dels ecosistemes, així com per analitzar l'impacte de la ramaderia extensiva i promoure el verd urbà en les ciutats. Amb aquesta informació, donem suport als processos de presa de decisions, ajudant a dissenyar polítiques efectives i sostenibles que beneficiïn el nostre entorn i la societat.

En el marc de science for policy, liderem la transferència de coneixement sobre biodiversitat cap a les polítiques, amb exemples en l'àmbit regional que inspiren iniciatives internacionals. Proporcionem recomanacions polítiques basades en la nostra investigació sobre els ecosistemes mediterranis i els impactes del canvi climàtic, contribuint així a una governança més informada i eficient.

Descobreix com la ciència pot transformar les polítiques mediambientals! 

Projectes relacionats

DeBosCat

Xarxa de monitoratge de l'estat dels boscos de Catalunya. Es registra de manera georeferenciada cada any els episodis de decaïment forestal detectats, vinculats a la sequera i altres episodis climàtics extrems. Aquesta iniciativa ajuda a la gestió forestal sostenible i a promoure la restauració ambiental en els ecosistemes mediterranis

MEDACC

MEDACC vol provar solucions innovadores per adaptar els nostres sistemes agroforestals i urbans al canvi climàtic en els ecositemes mediterranis. El projecte promou estratègies de gestió forestal i solucions basades en la natura per afrontar els impactes del canvi climàtic, millorant la resiliència dels ecosistemes i seva capacitat de segrestar carboni. 

PROGRESS

PROGRESS busca iniciar un canvi polític millorant la implementació dels instruments polítics sota els programes de Fons Estructurals i altres estratègies regionals dedicades a la conservació de la biodiversitat. Això inclou la millora de la gestió forestal sostenible, la implementació d'estratègies d'adaptació i la protecció dels serveis ecosistèmics. 

Casos d'èxit

SITxell

Els serveis ecosistèmics són els beneficis que la humanitat obté del capital natural, i són fonamentals per a la biodiversitat, la prosperitat econòmica i la qualitat de vida. La pèrdua d’aquests serveis a causa de l’alteració del capital natural incrementa la dependència dels béns importats i augmenta el risc de malalties i catàstrofes naturals. Això crea una necessitat urgent d’optimitzar les polítiques regionals per a la protecció i l’ús sostenible del capital natural.

Gràcies a diversos projectes col·laboratius, el CREAF ha contribuït al desenvolupament del Sistema d'Informació Territorial SITxell de Barcelona. Aquesta eina proporciona informació geolocalitzada sobre els serveis ecosistèmics potencials d’una àrea específica. Aquesta informació és essencial per valorar els serveis ecosistèmics en la planificació del territori.

SITxell s'utilitza actualment en els plans territorials de molts municipis de Catalunya i algunes zones d'Europa, contribuint a un canvi de mentalitat en la gestió del territori i facilitant la protecció de noves àrees. 

SITxell

PIPOL 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està elaborant el Pla intersectorial de conservació dels pol·linitzadors silvestres de Catalunya (PIPOL), un document amb les accions estratègiques per frenar el declivi d’aquests insectes essencials per a la biodiversitat. El pla aborda les situacions i amenaces identificades gràcies al CREAF, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’IRTA, en el marc de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

Els coneixements acumulats per investigadors del CREAF sobre la importància de la diversitat de pol·linitzadors per a mantenir les poblacions i les seves complexitats d’interacció han estat fonamentals per a l’elaboració del pla. A més, el CREAF ha implementat pràctiques innovadores de conscienciació ciutadana per facilitar la implantació de mesures adequades. 

PIPOL