Organització institucional

El CREAF és un centre públic de recerca que es constitueix com a un consorci entre diverses entitats públiques (administracions, universitats i centres i instituts de recerca). 

El consorci 

El màxim òrgan de govern és el Consell de Govern en el qual hi són representats la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Generalitat de Catalunya i la Institució de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). El President del Consell de Govern és el Conseller del Departament d'Acció Climàtica i el Director del CREAF n'és el Secretari.  

La Comissió Executiva és nomenada pel Consell de Govern i està formada i representada per la Generalitat de Catalunya; la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB); i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Aquesta Comissió Executiva dur a terme els acords adoptats en Consell de Govern i és el responsable de supervisar les activitats de recerca, aprovar els fons operatius i assegurar que es compleixin els objectius anuals. 

Òrgans de Govern

Els principals òrgans de govern del CREAF són el Consell de Govern i la Comissió Executiva. Aquests estan conformats tant per membres del CREAF, com per membres de les institucions que figuren al consorci.   

Consell de govern del CREAF

El Consell de Govern és el màxim òrgan de govern. Per una banda, designa i supervisa la persona encarregada de la Direcció del CREAF per dur a terme la gestió i administració del centre i del seu personal. Per una altra banda, nomena la Comissió Executiva per tractar problemes institucionals i de funcionament.

El Consell de Govern està format i representat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), la Generalitat de Catalunya mitjançant adscripció al departament amb competències sobre medi ambient i la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (iCERCA).  

Representants del Consell de Govern 

President del Consell de Govern

Sr. Joan Mascort, Conseller del Departament d'Acció Climatica, Alimentació i Agenda Rural: Delega a la Sra. Anna Barnadas, Secretària d'Acció Climàtica.

Secretari del Consell de Govern

Sr. Joan Pino, Director del CREAF

Membres del Consell de Govern
  • Sr. Javier Lafuente Sancho, Rector de la UAB. Delega a la Sra. Rosa Maria Sebastián Vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria.
  • Sr. Joan Guàrdia Olmos, Rector de la UB. Delega en el Sr. Jordi García Fernández, Vicerector de Recerca.
  • Sra. Maria Teresa Cabré, Presidenta de l'IEC. Delega en el Sr. Joandomènec Ros Aragonès.
  • Sra. Eloísa del Pi Matute,  Presidenta del CSIC. Delega al Sr. Lluís Calvo, de la Delegació del CSIC a Catalunya.  
  • Sra. Anna Sanitjas,  Directora General d’Ecosistemes Forestals i gestió del Medi Ambient (DACC)
  • Sr. Pere Sala Martí, Director de l'Observatori del Paisatge Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
  • Sr. Marc Vilahur Chiaraviglio, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural (DACC)  
  • Sr. Joaquim Nin i Borredà, Secretari d’Universitats i Recerca (DRU). Delega en el Sr. Joan Gómez Pallarès, Director General de Recerca. (DGR).
  • Sr. Joan Delort Menal, Director General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DI).
  • Sra. Laia Pellejà, Directora de la Fundació I‐CERCA 

Comissió Executiva 

La Comissió Executiva duu a terme els acords adoptats en Consell de Govern i és el responsable de supervisar les activitats de recerca, aprovar els fons operatius i assegurar que es compleixin els objectius anuals.

La Comissió Executiva està formada i representada per la Generalitat de Catalunya mitjançant  adscripció al departament amb competències sobre medi ambient, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).  

Representants de la Comissió Executiva 

Representants de la Comissió Executiva
  • Sr. Joan Mascort, Conseller del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Delega en la Sra. Anna Barnadas, Secretaria d'Acció Climàtica.
  • Sr. Joaquim Nin i Borredà, Secretari General de Recerca i Universitats(DIU). Delega al Sr. Joan Gómez Pallarès, Director General de Recerca (DGR).
  • Sra. Anna Sanitjas, Directora general de Ecosistemas Forestales i Gestió del Medi Ambient (DACc).
  • Sr. Javier Lafuente Sancho, Rector de la UAB. Delega en la Sra. Rosa Maria Sebastián Vicerectora d’Innovació i Projectes Estratègics. 
  • Sr. Joan Guàrdia Olmos, Rector de la UB. Delega en el Sr. Jordi García Fernández, Vicerector de Recerca. 
  • Sra. Rosa María Menéndez López, Presidenta  del  CSIC. Delega en el Sr. Lluis Calvo Calvo de la Delegació del CSIC a Catalunya. 

Comitè Científic Internacional

El Comitè Científic Internacional del CREAF ajuda a definir l’estratègia de recerca del centre i n’avalua periòdicament els resultats. A banda, assessora l’equip directiu per garantir l’excel·lència de la recerca que impulsa. 

Ivan Janssen

Ivan Janssens

Investigador al Research Group of Plant and Vegetation Ecology, Antwerpen University, Bèlgica.

Ophélie Ronce

Ophélie Ronce

Rob Jackson

Rob Jackson

Investigador al Nicholas School of the Environment, EUA. Duke’s Center on Global Change Director i director al Duke’s Stable Isotope Mass Spectrometry Laboratory.

John Grace

John Grace

Professor emèrit  University of Edinburgh, Scotland. Director al Institute of Atmospheric and Environmental Science, University of Edinburgh.

Pep Canadell

Pep Canadell

Investigador al CSIRO, Australia. Director executiu del Global Carbon Project

Bridget Emmett

Bridget Emmett

Investigadora al Centre for Ecology and Hydrology, Regne Unit

Organització de les àrees de recerca

El CREAF uneix les seves àrees de recerca en un marc de relacions lògic. La nostra recerca vol comprendre l'impacte del canvi climàtic i humà sobre els ecosistemes i la biodiversitat, conèixer l'estat de la natura i testar accions per adaptar-la, restaurar-la i posar-la en valor a través de les solucions basades en la natura. A nivell tecnològic, l'observació de la Terra i l'anàlisi de dades són eines claus que ens permeten seguir aquest pols del planeta i de les accions de gestió ambiental que proposem. Finalment, utilitzem aquesta informació per guiar polítiques ambientals i estratègies d'adaptació i mitigació per contrarestar els efectes de l'escalfament global i aturar la pèrdua d'espècies. 

Biodiversitat

Treballem amb espècies i comunitats de plantes i animals, abordant els estudis tant des d'escales moleculars com de tot l'ecosistema.

Funcionament d'ecosistemes

Cada organisme, cada comunitat i cada ecosistema juga un paper important en la regulació dels cicles d'energia i nutrients que mantenen viu el planeta. 

Canvi global

Analitzem els impactes del canvi global sobre els sistemes naturals, valorem la seva vulnerabilitat i estudiem la capacitat d’adaptació i mitigació. 

Observació de la terra

La teledetecció i els sistemes d'informació geogràfica han permès analitzar el territori a escales molt grans i, alhora, cada cop més detallades. 

Com mostra l'organigrama (a sota), el centre està organitzat en tres grans seccions: Recerca, Desenvolupament i Formació; Estratègia i Promoció; i Administració i Serveis Interns

Recerca, Desenvolupament i Formació

Recerca, Desenvolupament i Formació inclou tot el personal científic i tècnic del CREAF. L’agenda científica del CREAF es divideix en quatre grans àrees: biodiversitat, canvi global, funcionament dels ecosistemes i observació de la Terra. La majoria del personal permanent col·labora en aquestes temàtiques. Aquesta secció inclou dues unitats distintes: Infraestructures, responsable de gestionar i millorar les nostres instal·lacions de recerca, i l’Ecosystem Modelling Facility (EMF), especialitzada en modelització avançada dels ecosistemes. A més, els investigadors d’aquesta secció supervisen la formació de doctorands, coordinada per un Coordinador de Doctorats juntament amb l’Oficial d’Acadèmia i EDI del CREAF. El Coordinador Científic fomenta la col·laboració interna i es relaciona amb institucions de recerca externes per desenvolupar noves oportunitats per a projectes de recerca integrats.

Estratègia i Promoció

Estratègia i Promoció impulsa la visió estratègica del centre i dóna suport a les activitats de recerca a través de cinc unitats clau: Comunicació i Divulgació, que desenvolupa i implementa l'estratègia de comunicació institucional, crea plans de comunicació i divulgació per a projectes científics i dóna suport a esdeveniments de divulgació. Pre-award ofereix suport per a propostes de projectes internacionals (principalment basats a la UE) i nacionals, assessora sobre programes de finançament R&I i promou la creació de consorcis de projectes. Acadèmia i EDI (Equitat, Diversitat i Inclusió) es centra en el desenvolupament professional dels investigadors, oferint formació de qualitat, programes de mentoratge i serveis de desenvolupament professional, i contribuint a un entorn de treball divers i inclusiu. Impacte gestiona la planificació, execució i avaluació de l’impacte social de la recerca en els projectes institucionals i de recerca del centre, pràctiques i estratègies. Participació en Polítiques i Relacions Institucionals treballa per millorar la xarxa del CREAF amb altres institucions de recerca i participar en interfícies ciència-política a nivell internacional, nacional i local. 

Administració i Serveis Interns

Administració i Serveis Interns, dirigit pel Director General del CREAF, inclou cinc unitats: Administració, que gestiona la comptabilitat general, la tresoreria i el pressupost, i assegura l’execució d’auditories anuals; Gestió de Projectes, que dóna suport a la fase post-adjudicació de projectes i subvencions europeus i nacionals, gestiona qüestions legals i financeres, i prepara i presenta informes i auditories financeres; Gestió de Persones, que supervisa la gestió del personal al CREAF, incloent-hi els processos de selecció i reclutament, incorporació i sortida, i pagaments laborals; Transferència de Coneixement i Captació de Fons, que fomenta col·laboracions dins del sistema socioeconòmic i ajuda els investigadors a establir aliances amb el sector privat; Gestió del Coneixement supervisa l'organització i la gestió de dades i resultats de la recerca, assegurant que siguin accessibles i utilitzats de manera eficaç. Promou la transparència i la ciència oberta integrant noves perspectives i les millors pràctiques i Tecnologia de la Informació (TI), que proporciona equipament informàtic i serveis TI a totes les unitats per al desenvolupament de les seves tasques.

Per donar suport a les tasques del Director, hi ha dues comissions internes: la Comissió de R+D, composta per representants dels grups de recerca del CREAF (SGR) que assessoren sobre l’estratègia de recerca, i la Comissió d’Estratègia, Gestió de Recerca i Administració, formada pels responsables de les principals unitats d’Estratègia i Promoció i Administració i Serveis Interns

Comités

Comitè independent del CREAF

El Comitè Intern del CREAF (CIC) representa el personal del centre i vetlla perquè es compleixin els drets laborals del personal del centre.

Està compost per treballadores i treballadors voluntaris i escollits en una convocatòria oberta cada quatre anys. Un dels seus membres participa, alhora, al Comitè d’Igualtat. 

Comitè d'igualtat

El Comitè EDI és el comitè d’igualtat del centre que vetlla, juntament amb la Direcció, per garantir que hi hagi lloc per al talent de tothom en base als principis de justícia, equitat, diversitat i inclusió.  

Està coordinat per la persona responsable de Talent i Gènere -designada per al Comitè per Direcció- i compost per sis vocals voluntaris escollits en una convocatòria oberta cada 2 anys i que representen la diversitat de persones i categories professionals del centre. Un dels vocals participa, alhora, al Comitè Intern del CREAF (CIC).