Observació de la terra

La teledetecció i els sistemes d'informació geogràfica (SIG) han permès analitzar el territori a escales tant globals com detallades. Aquests anàlisis són fonamentals per prendre decisions sobre la gestió sostenible dels recursos naturals, dissenyar xarxes d'espais protegits i afrontar les amenaces del canvi global.

Gràcies a la recerca realitzada pel CREAF en aquest àmbit, hem posat a disposició pública un conjunt de mapes digitals de cobertes del sòl per a diverses èpoques, dissenyat nous formats per emmagatzemar i distribuir cartografia temàtica, i desenvolupat eines informàtiques com el SIG MiraMon, que permet consultar i analitzar grans volums d'informació sobre el nostre patrimoni natural, facilitant la interoperabilitat de les dades i promovent d'estàndars oberts.

Les nostres contribucions també donen suport a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030, així com a la integració en la infraestructura de dades espacials mitjançant tècniques avançades de remote sensing i imatges de satèl·lit. 

Àrea Observació de la Terra

Focus àreas

La interconnectivitat global ha estat facilitada per l’adopció d’estàndards internacionals, incloent les dades ambientals amb una forta component geoespacial. La integració de dades de diverses fonts requereix acords internacionals per garantir la visualització, el tractament i el transport eficaç de la informació. El CREAF contribueix al desenvolupament d’infraestructures de dades espacials com INSPIRE i el Global Earth Observation System of Systems, i és un referent en estandardització i implementació de noves tecnologies.

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp són:

  • Lideratge en estàndards internacionals: Desenvolupem i revisem estàndards geoespacials com WMS, WMTS, GeoJSON i ISO 19165, i col·laborem amb l’Open Geospatial Consortium.
  • Implantació d’estàndards: Implementem pràctiques que milloren la interoperabilitat en recerca, administració i ciència ciutadana.
  • Creació de tecnologies interoperables: Les nostres eines de teledetecció i SIG compleixen amb els darrers estàndards internacionals i es proven en programes pilot.
  • Qualitat i gestió de dades: Mantenim vocabularis de qualitat com QualityML, gestionem la documentació i preservació de dades, i oferim serveis de visualització i descàrrega. 

Què hem fet?

arbre
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Inactiu

Co-disseny d'observatoris ciutadans per al Núvol Europeu de Ciència Oberta

llac
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Inactiu

Servei de vigilància d’emergències assistit per Copernicus sobre la qualitat de l’aigua en llacs

elab_acapi.png
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Inactiu

Anàlisi del Canvi Global en la Peninsula Ibèrica: Un laboratori integrat del clima i les cobertes del sòl 1950-2030

La dinàmica dels ecosistemes inclou la interacció de moltes espècies amb cicles vitals variats. La recerca pot abastar tant el seguiment detallat dels processos clau com un enfocament holístic per comprendre les dinàmiques i les projeccions a mitjà i llarg termini. Això combina simulacions amb observacions directes per validar models i ajustar les estratègies de gestió davant del canvi global.

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Deposició atmosfèrica: Analitzem l’impacte de la deposició atmosfèrica sobre ecosistemes terrestres i aquàtics, utilitzant captadors i analitzant aigua de sòls, rierols i estanys.
  • Poblacions d’animals: Mesurem i fem seguiment a llarg termini de les oscil·lacions en les poblacions de mamífers, com marmotes i senglars.
  • Distribució i fenologia d’espècies: Dissenyem i executem programes de seguiment de grups d’organismes indicadors, com ocells i papallones.
  • Simulació de condicions de canvi climàtic: Seguim parcel·les experimentals per simular condicions d’eixut o escalfament i avaluar els canvis en les característiques dels ecosistemes. 
Predoctoral researcher

Predoctoral researcher

Què hem fet?

PIPOL
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Actiu

Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya : Informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d'actuació per a la seva conservació

carbosol.png
Projecte / Iniciativa
Contractes i convenis
Actiu

Impactes de la gestió agrícola i forestal en la millora de la productivitat del sòl i del seu paper com a embornal de carboni

coforfunc_banner.png
Projecte / Iniciativa
Altres
Actiu

Cap a un seguiment a escala del bioma de la composició funcional del bosc de la conca del Congo

La teledetecció i els Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG) proporcionen una font contínua i detallada d'informació sobre la Terra. La combinació d'ambdues disciplines permet analitzar el territori a grans escales amb gran detall, oferint coneixements acurats sobre diverses variables del nostre planeta. Aquesta informació és essencial per prendre decisions sobre la gestió sostenible dels recursos naturals, dissenyar xarxes d'espais protegits i afrontar les amenaces del canvi global.

Aquesta anàlisi geogràfica seria menys útil sense una comprensió precisa de la qualitat de les dades, la documentació associada i el tractament d'errors. El CREAF, mitjançant el seu grup de recerca en mètodes i aplicacions en teledetecció i SIG (GRUMETS), ofereix una gran expertesa en aquest àmbit.

  • Qualitat i incertesa de les dades: Analitzem la distribució espacial de la incertesa en mapes categòrics i incorporem paràmetres de qualitat en la documentació de metadades per a la presa de decisions efectives.
  • Estàndards internacionals: Contribuïm a la cartografia en línia i geoserveis distribuïts seguint els estàndards de l’OGC i ISO per garantir la interoperabilitat i l'ús d'estàndards oberts.
  • Processament avançat d'imatges: Utilitzem tècniques de computació paral·lelitzada i processament massiu de dades per gestionar informació a gran escala en l'era del Big Data.
  • Aplicacions en SIG i Teledetecció: Desenvolupem mapes de cobertes del sòl i estudiem la dinàmica del paisatge i el canvi global, aplicant metodologies avançades en SIG i teledetecció. 

Què hem fet?

Monalisa
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Actiu

Seguiment i avaluació de les solucions de prevenció i restauració de la desertificació

framework.jpg
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Actiu

Clústers d'agricultors per a la gestió de la biodiversitat agrícola a través dels ecosistemes

Satèl·lit sobre la terra
Grup de recerca
Actiu

Mètodes i aplicacions en teledetecció i sistemes d'informació geogràfica

La recerca i gestió ambientals depenen de les dades obtingudes del medi natural i social, que sovint són complexes a causa del seu caràcter multidisciplinari, especialment quan es tracta de la interacció entre natura i societat. Amb l'augment exponencial en la recollida de dades —passant de quaderns de camp a sensors, drons, satèl·lits i ciència ciutadana—, el volum i complexitat de les dades han crescut, donant lloc a noves àrees com el 'Big Data'.

Els avenços en informàtica i telecomunicacions han facilitat el desenvolupament de sistemes d’informació ambiental que ajuden a organitzar i emmagatzemar dades i a gestionar els ecosistemes. Aquestes eines són una línia important de recerca per al CREAF, treballant sinèrgicament amb altres línies de recerca del centre.

Les principals línies de treball del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Arquitectura de la informació: Dissenyem l’estructura de la informació i l’implementem en bases de dades.
  • Desenvolupament d’aplicacions: Fem anàlisi de requisits, disseny i desenvolupament d’aplicacions informàtiques per a escriptoris, web i dispositius mòbils.
  • Plataformes interactives: Coordinem la creació de plataformes interactives per a ciència ciutadana, gestió ambiental i salut pública.
  • Estàndards internacionals: Apliquem estàndards internacionals sobre informació ambiental, especialment en biodiversitat. 

Què hem fet?

Atom 2
Projecte / Iniciativa
Projectes estatals
Actiu

Relacions entre l'ús específic dels bioelements i les característiques ecològiques del sistema planta-sol

Monalisa
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Actiu

Seguiment i avaluació de les solucions de prevenció i restauració de la desertificació

framework.jpg
Projecte / Iniciativa
Projectes Unió Europea
Actiu

Clústers d'agricultors per a la gestió de la biodiversitat agrícola a través dels ecosistemes

Col·laboració internacional
Observació de la terra

Image
ogc
Image
geo
Image
eosc
Image
agu

Notícies relacionades

Notícia
DORI
Notícia

El CREAF es compromet amb la informació de recerca oberta

Notícia
uBMS CREAF
Notícia

El CREAF i el Centre Tecnològic BETA porten la ciència ciutadana al proper congrés de SIBECOL i AEET

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!