DynaFun
Dinàmica de la vegetació als paisatges ibèrics des d'una visió estructural i funcional: avaluació de senyals d'alerta primerenca de pertorbació als ecosistemes
DynaFun té com a objectiu millorar la comprensió i el seguiment dels canvis a la vegetació de la Península Ibèrica a través de dos enfocaments diferents: l'exploració de canvis estructurals en els tipus d'usos i cobertes del sòl (LULC) i l'exploració de canvis funcionals basats en els atributs (EFA) i els tipus (EFT) funcionals d'ecosistemes.
Els canvis no planificats de la vegetació al paisatge poden afectar fortament el funcionament dels ecosistemes, influint en la sostenibilitat territorial. Actualment manca una comprensió integral d'aquests canvis, incloses les seves magnituds, ubicacions, temps i factors impulsors des d'una perspectiva estructural i funcional. Per abordar aquest repte, DynaFun té com a objectiu millorar la comprensió i el seguiment dels canvis a la vegetació de la Península Ibèrica a través de dos enfocaments diferents: l'exploració de canvis estructurals en els tipus d'usos i cobertes del sòl (LULC) i l'exploració de canvis funcionals basats en els atributs (EFA) i els tipus (EFT) funcionals d'ecosistemes.
El projecte està organitzat en 5 objectius principals que aborden:
- (O1) Millorar els mètodes de teledetecció per refinar la qualitat i la solidesa en el seguiment de les trajectòries LULC i analitzar-ne les tendències espacials i temporals a mitjà termini.
- (O2) Desenvolupar un enfocament millorat de la dinàmica dels EFT basat en indicadors derivats de sensors remots, com ara productivitat, estacionalitat i fenologia, i examinar-ne la coherència en àrees sense canvis de coberta (non-stand replacement areas).
- (O3) Refinar la definició i la combinació d'un conjunt d'impulsors de canvi biofísics i socioeconòmics que afecten les perspectives tant estructurals com funcionals i comparar-ne la rellevància en la dinàmica LULC i EFT.
- (O4) Realitzar una anàlisi profunda dels vincles entre LULC i la dinàmica EFA-EFT, centrant-se en detectar canvis de coberta no permanents (non-stand changes) com a senyals d'alerta primerenca de canvis a LULC.
- (O5) Millorar la comunicació i la transferència de coneixement a la societat mitjançant l'ús d'innovadors servidors i navegadors de mapes que comparteixin dades seguint els principis de trobabilitat, accessibilitat, interoperabilitat i reutilització (FAIR), seguint el Green Deal Data Space (GDDS) de l'estratègia digital europea.
Proyecto PID2023-152719OB-C22 financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033 y por FEDER, UE