Serveis Tècnics
Serveis Tècnics
Si necessites anàlisi química, informació geogràfica o informes detallats sobre aspectes ambientals, estàs al lloc adequat. A CREAF, oferim solucions ambientals personalitzades que proporcionen la informació essencial que necessites per a la teva tasca.
Llistat serveis tècnics
Llistat serveis tècnics
Al CREAF, estem compromesos amb la sostenibilitat dels nostres boscos, oferint serveis i eines innovadores de gestió forestal. Per fer-ho, oferim assessorament en estratègies de gestió adaptades al canvi climàtic, per garantir que els nostres boscos siguin resilients i s'adaptin a les diferents necessitats socials i de conservació de la natura.
Entre els nostres serveis, trobaràs: assessorament ambiental, suport en la gestió forestal, disseny d'inventaris forestals, xarxes de monitoratge ecològic, estudis de riscos i impactes en àrees forestals, i anàlisis de serveis ecosistèmics.
- Disseny d'inventaris forestals
- Xarxes de seguiment ecològic
- Estudis de riscos i impactes en àrees forestals
- Eines de suport al gestors forestals
- Laboratori Forestal Català
Al CREAF, oferim solucions innovadores per a una ordenació del territori eficaç i sostenible. Els nostres serveis són instruments clau per adaptar el territori als reptes socials, econòmics i ambientals del present. Mitjançant l’ús de bases de dades ambientals, teledetecció, SIG, fotografia aèria i cartografia avançada, realitzem anàlisis exhaustives que permeten prendre decisions informades i responsables.
- Anàlisi ambiental i territorial
- Plans estratègics i assessorament personalitzat
- Cartografia Temàtica Digital
- Sistemes d'Informació Ambiental (SIA)
- Estudis de riscos ambientals
La Mediterrània, com una de les regions més vulnerables al canvi ambiental global, afronta reptes significatius en la disponibilitat d’aigua. Aquest escenari afecta no només els ecosistemes naturals, sinó també l’agricultura, les masses d’aigua i les activitats socials i econòmiques.
Al CREAF, treballem per dissenyar mesures d’adaptació a la manca d’aigua i avaluar l'impacte del canvi climàtic sobre els recursos hídrics. Mitjançant l'estudi del cicle de l’aigua a través d’imatges de satèl·lit i el control de la qualitat de l’aigua en les conques hidrològiques, contribuïm a una gestió sostenible i efectiva.
- Aigua i canvi global
- Aigües residuals
- Estudis del cicle de l’aigua per teledetecció
- Qualitat de l’aigua i control ambiental
Al CREAF, disposem d'una àmplia experiència en la protecció i rehabilitació de sòls degradats, així com en la reutilització de fangs de depuradora i la incorporació de biochar per restaurar terrenys afectats per activitats extractives. Gràcies a aquesta experiència, hem desenvolupat protocols dissenyats per optimitzar el procés de restauració, garantint resultats efectius i sostenibles.
Els nostres serveis estan destinats a professionals implicats en la restauració d’espais afectats per la mineria, la gestió del territori, l’agricultura, la gestió de plantes de residus, i tècnics de l'Administració dedicats a la protecció del sòl.
- Avaluació de sòls contaminats
- Avaluació del risc de contaminants
- Restauració de pedreres i altres espais degradats
- Valorització de residus orgànics com a esmenes edàfiques
- Incorporació de biochar per millorar la salut del sòl
Al CREAF, col·laborem amb diverses entitats per prevenir incendis forestals, proposant i assajant mesures de gestió forestal que redueixen tant el risc com l'impacte dels grans incendis, incloent els de sisena generació. Promovem la nova cultura del foc, que busca canviar la percepció social sobre els incendis i fomentar una gestió més sostenible del paisatge.
Disposem d'una gran experiència en la col·laboració per planificar la gestió de zones cremades i l'establiment de franges de protecció. Els nostres objectius inclouen no només la reducció immediata del risc d'incendi (atès que el matollar que creix sovint és procliu al foc), sinó també la millora de la capacitat de recuperació de l'hàbitat, tenint en compte factors com la ramaderia intensiva i la gestió del paisatge.
- Prevenció i gestió d'incendis forestals
- Riscos i impactes del foc
- Gestió de zones cremades
- Franges de protecció
El canvi global és un fenomen complex que transforma els nostres sistemes naturals. A més del canvi climàtic, aquest inclou la variació en els usos del sòl, la fragmentació del paisatge, l'augment de la concentració de CO2 a l'atmosfera i les invasions biològiques. La comunitat científica treballa intensament per comprendre les repercussions d'aquests canvis sobre els ecosistemes.
Al CREAF, aportem el nostre coneixement per gestionar espais i recursos naturals davant el canvi global que afronta el planeta. Entre els nostres serveis, avaluem la capacitat dels boscos com a embornals de carboni, proposem mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic i analitzem els cicles de nutrients i la seva disponibilitat.
- Processos d'adaptació en l'ús de l'aigua i instruments per a una gestió sostenible.
- Processos d'adaptació en la gestió dels ecosistemes i eines per a la sostenibilitat de la biodiversitat.
- Processos d'adaptació en la gestió forestal i instruments per a la sostenibilitat dels boscos.
Al CREAF, realitzem estudis exhaustius sobre el funcionament dels ecosistemes i el paper crucial que hi exerceixen les espècies, les poblacions i les comunitats d'organismes, així com els condicionants ambientals. Aquests estudis són fonamentals per gestionar i conservar la biodiversitat del nostre planeta.
Els nostres serveis s'adrecen a experts en gestió d'espais protegits i recursos biològics, a departaments de medi ambient de grans empreses i al personal d'institucions acadèmiques i de recerca en els àmbits de l'ecologia, la biologia ambiental i la sostenibilitat.
- Xarxes de seguiment de biodiversitat.
- Biodiversitat i canvi global.
- Estudis de riscos i impactes sobre la biodiversitat.
- Relacció entre paisatge i biodiversitat.
- Seguiment d'espècies.
Un Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) és una potent eina científica i tecnològica que facilita la generació i gestió de mapes digitals, tant temàtics com topogràfics, així com fotografies aèries, imatges de satèl·lit, models digitals del terreny i bases de dades extenses. A més, permet la connexió amb sistemes GPS, convertint-se en un recurs essencial per a la presa de decisions informades sobre dinàmiques territorials, com el creixement urbanístic, els incendis forestals i altres riscos.
Des de 1994, hem desenvolupat el Sistema d'Informació Geogràfica (SIG) MiraMon, que destaca per la seva àmplia gamma d'aplicacions, rigor científic en la seva implementació i facilitat d'ús. Això l'ha situat com una eina imprescindible per a la recerca, gestió i planificació territorial en nombroses institucions públiques, universitats i empreses del sector. Les seves capacitats fan del MiraMon un instrument extraordinari per a diversos àmbits de la recerca i gestió territorial.
- Anàlisi SIG, modelització i anàlisi del terreny.
- Definició i aplicació d'estàndards d'organització de la informació.
- Implantació de projectes SIG.
- Sistema d'informació geogràfica MiraMon.
- Teledetecció.