Biogeografia funcional

Fa temps que se sap que la mida, forma i funcionament dels organismes canvia segons les condicions ambientals, però les causes i conseqüències d’aquesta diversitat no són prou conegudes. La biogeografia funcional aborda aquestes qüestions centrant-se en els trets funcionals, característiques dels organismes que afecten la seva demografia, establiment, creixement, supervivència i fecunditat. Aquests trets permeten relacionar les propietats dels organismes amb les característiques dels sistemes que formen.  

Aquesta disciplina, relativament nova, contribueix a conservar la natura, millorar els embornals de carboni, restaurar els ecosistemes, promoure ecosistemes resilients i millorar els serveis ecosistèmics davant els canvis ambientals i els seus impactes. 

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Distribució i relacions entre trets funcionals: Analitzem els patrons globals en la distribució i relacions dels trets funcionals de plantes i animals, reflectint lleis generals del funcionament dels organismes.
  • Resposta a pertorbacions naturals i antropogèniques: Estudiem els trets funcionals que determinen la resposta de plantes i animals a pertorbacions naturals (com sequera i incendis) i causades per activitats humanes (com urbanització i desforestació).
  • Canvis en composició i estructura de comunitats: Analitzem el paper dels trets funcionals en els canvis de composició i estructura de comunitats vegetals i animals al llarg de gradients ambientals, i com aquests canvis afecten les propietats i serveis dels ecosistemes.