Gestió integral i adaptativa de l’aigua i del territori

El clima mediterrani, amb la seva sequera estival i variabilitat pluviomètrica, és essencial per comprendre la disponibilitat d'aigua. El canvi climàtic i els canvis en l'ús del sòl han intensificat els conflictes per l'aigua, ja que molts rius no satisfan les demandes ecològiques ni humanes. Per abordar aquesta problemàtica, el CREAF promou una gestió integrada de l'aigua i el territori, amb un enfocament participatiu i tecnològicament obert per desenvolupar solucions sostenibles, proposar mesures polítiques i crear estratègies de gestió de l’aigua sostenibles. La protecció i restauració de les masses d'aigua i dels ecosistemes fluvials és central en el nostre enfocament, buscant preservar-les com a part essencial de la solució. 

Les principals línies de treball i experteses del CREAF en aquest camp inclouen:

  • Impacte del canvi climàtic sobre l’aigua i els ecosistemes: Estudiem com el canvi climàtic afectarà la disponibilitat d’aigua per als ecosistemes i les activitats humanes, així com els ecosistemes més vulnerables.
  • Aproximació multidisciplinar i integrada: Calculem els balanços entre les aportacions d’aigua atmosfèrica i el consum humà, i analitzem la interacció entre els canvis d’usos del sòl i la demanda d’aigua.
  • Disseny de mesures d’adaptació: Dissenyem estratègies i mesures d’adaptació als efectes del canvi global sobre els recursos hídrics, incloent processos participatius per garantir l’aplicació efectiva de les mesures planificades.
  • Formació i recerca en SIG i Teledetecció: Organitzem cursos sobre gestió adaptativa i anàlisi territorial, i fem recerca en anàlisis espacio-temporals dels recursos hídrics, monitoritzant la sequera i el seu impacte.