Laia Andreu Hayles
Laia Andreu Hayles és doctora en biologia per la Universitat de Barcelona (2007). El 2009 va començar la seva investigació al Tree-Ring Lab del Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO) de la Universitat de Colúmbia (Nova York, EUA), on és professora associada de recerca des de juliol de 2020. Al gener de 2022 va començar a treballar a temps complet com a investigadora ICREA al CREAF.
El seu treball se centra en l'estudi de les interaccions entre els boscos i el medi ambient i la reconstrucció de les condicions climàtiques passades a partir dels anells dels arbres i la geoquímica isotòpica. L'augment de les temperatures associat amb el canvi climàtic global està tenint un impacte dramàtic i profund als boscos, i la seva recerca se centra a avaluar aquests canvis a diverses regions clau del planeta. Actualment realitza investigacions a regions boreals, tropicals, d'Àsia Central i de la Mediterrània, que són punts calents del canvi climàtic i ambiental actual.
Interessos de recerca
L'impacte de les activitats humanes sobre el medi ambient i el sistema climàtic és indiscutible. Una comprensió basada en el coneixement d'aquests canvis ambientals globals és primordial, i la seva investigació se centra a avaluar aquests canvis a diverses regions del planeta. Específicament, utilitza els anells dels arbres i la geoquímica isotòpica per a: (1) estimar les condicions climàtiques abans de l'existència de registres instrumentals (és a dir, paleoclima) i (2) avaluar la resposta dels boscos als canvis naturals i antropogènics al clima i l'augment del diòxid de carboni atmosfèric. La seva investigació multidisciplinària abasta les ciències atmosfèriques i l'ecologia i ha brindat informació sobre interaccions passades entre el clima i els ecosistemes terrestres. Actualment està fent investigacions en regions boreals, tropicals, d'Àsia Central i de la Mediterrània, que són punts calents dels canvis climàtics i ambientals actuals.
Paraules clau
Ciències ambientals, Paleoclima, Ecologia, Dendrocronologia, Geoquímica, Fisiologia.