Canvi climàtic

Els humans estem alterant el clima. Un dels reptes principals del CREAF és analitzar els impactes d’aquest canvi climàtic sobre els sistemes naturals i humans, valorar la seva vulnerabilitat i estudiar-ne la seva capacitat d’adaptació i mitigació. També ens interessem per conèixer quin efecte tenen els canvis provocats sobre els sistemes naturals i humans en el propi clima. Ho abordem amb observacions de camp i des de satèl·lits i sensors aerotransportats, fem experiments tant al laboratori com al camp, i creem models basats en processos empírics, locals, regionals o globals. Tot plegat ens serveix per fer projeccions i analitzar la relació entre el clima, la natura i els humans actual i la de les properes dècades. 

Les principals línies de treball del CREAF són:

  • Experiments de simulació del canvi climàtic: Realitzem experiments en mesocosmos, hivernacles, praderes, matollars i boscos per simular el canvi climàtic i la deposició de nitrogen.
  • Estudis a escala global i comunitària: Portem a terme estudis macroecològics globals i coordinem xarxes científiques internacionals, així com estudis sobre els efectes del canvi climàtic a nivell de comunitats d’organismes.
  • Canvis en ecosistemes i cicles biogeoquímics: Analitzem com el canvi climàtic afecta la productivitat i diversitat dels ecosistemes, i estudiem les alteracions dels cicles biogeoquímics, incloent l’impacte dels compostos orgànics volàtils (COVs) i els esdeveniments extrems.
  • Estudis genètics i metabolòmica: Investigem els canvis genètics i epigenètics en espècies vegetals i utilitzem tècniques òmiques com la metabolòmica per mesurar l’impacte dels canvis climàtics en el funcionament dels organismes. 

Notícies relacionades

Notícia
Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Notícia

Més de 200 espècies de plantes han florit quan no els tocava durant el darrer any a Catalunya

Opinió
Feines de recuperació de l’interior del Molí de’n Torrella. Autor: Carlos Pérez de Rozas (AHS)
Opinió

Per l’adaptació

Notícia
A banda dels mecanismes de finançament, seria molt bona notícia que la COP29 impulsi i atorgui notorietat al Global Goal on Adaptation. Imatge: CREAF.
Notícia

Finançament climàtic, el repte que es perpetua a la COP29