News

El canvi global i els seus efectes en els ecosistemes mediterranis

Share

La revista Atzavara publica un article signat per Enrique Doblas, investigador del CREAF. En l'article es revisen els impactes del canvi global als que està sotmès el planeta i més concretament en com aquests afecten els ecosistemes mediterranis.

Mediterrani Foto: NASA
Mediterrani Foto: NASA

El planeta està immers en canvis ràpids i profunds a causa de l’acció de l’home que sobrepassen els efectes aïllats, tot i que de per si importants, de l’escalfament global. Els principals factors del canvi global són: la contaminació, el canvi climàtic, els incendis, els canvis en els usos del sòl (que inclouen des de la tala de masses forestals fins a l’abandonament dels terrenys agrícoles) i les invasions biològiques.

Aquests factors provenen de diverses causes, algunes d’elles lligades entre si. Per exemple, la contaminació que comporta una alteració de la composició atmosfèrica ha propiciat l’efecte hivernacle, que ha provocat el canvi climàtic.
Altres factors ocorren com a conseqüència d’accions aïllades, com és el cas de moltes invasions biològiques originades amb el transport de mercaderies. No obstant això, tots tenen en comú l’acció directa o indirecta de l’home i el fet de produir-se a escala mundial.

A la Mediterrània, els efectes del canvi climàtic, l’increment en el nombre i intensitat dels incendis i l’alteració de la cobertura vegetal són especialment intensos.

Malgrat això, grans amenaces comporten grans reaccions; el bosc mediterrani respon als canvis als quals s’enfronta i una gestió forestal adequada pot ajudar aquesta interacció. En el present article es repassen els efectes dels principals factors del canvi global sobre la regió mediterrània i la combinació de perturbacions a la regió. També s’explica com canalitzar la resposta dels ecosistemes amb l’ajut de projectes com MONTES Consolider que poden ser font de coneixement i recursos.

Podeu continuar llegint la resta de l'article publicat a L'Atzavara 

Related news

News
Nou web CREAF
News

CREAF unveils its new digital home!

News
Memòria CREAF
News

CICLES, CREAF’s new annual magazine

In the media
Baells
In the media

Associated Press news agency (USA) , An expected drought emergency in northeast Spain would mean tighter water restrictions for Barcelona