La Dra. Pilar Andrés guanya una beca Marie Curie IOF per estudiar l'ecologia del sòl
La investigadora Pilar Andrés marxarà dos anys als EE.UU, a Colorado a estudiar l'ecologia del sòl a les Grans Planes. Concretament el projecte presentat vol millorar els models que expliquen la descomposició de la matèria orgànica al sòl i contribuir així a la millora dels models dels cicles del carboni i del nitrogen.
La investigadora del CREAF la Dra. Pilar Andrés ha guanyat recentment una beca internacional Marie Curie International Outgoing Fellowships (IOF) per marxar als EE.UU durant dos anys a fer una estada de recerca a la Colorado State University i tornar al CREAF un tercer any per aplicar el coneixement adquirit durant l’estada.
El projecte presentat a la comissió europea vol millorar els models globals de predicció dels cicles biogeoquímics terrestres (particularment el cicle del C i del N) aportant nou coneixement als models específics que expliquen la descomposició de la matèria orgànica al sòl. L’estudi vol generar i incorporar una gran quantitat de dades sobre els factors biològics que condueixen la mineralització de la matèria orgànica al sòl: per exemple sobre la fauna que hi habita, les xarxes tròfiques que s’hi creen i el seu efecte sobre el segrest del C al sòl.
L’estudi de l’ecologia del sòl ha estat reconegut com una de les fronteres més complexes de la investigació en ecologia.
El model que es generarà es testarà a l’estació LTER de les Grans Planes dels EE.UU a Ford Collins i s’aplicarà al càlcul dels efectes que poden tenir diferents mètodes de gestió d’aquestes praderes en l’emmagatzemament de carboni al sòl i en la seva concentració a l’atmosfera.
La primera fase del projecte es durà a terme a Colorado, sota la direcció de científics reconeguts a nivell mundial. Els resultats científics esperats contribuiran a millorar la capacitat predictiva dels models dels cicles biogeoquímics escala mundial i proporcionarà eines útils per preveure els efectes del canvi global en els ecosistemes terrestres.