03/09/2015 News

Espanya té prop de 7.000 milions d'arbres

Share
  • Seguint el fil d'una recent publicació de Nature que estima la densitat i el nombre total d'arbres del planeta, el CREAF  ha estimat les mateixes dades en el territori espanyol.
  • Castella i Lleó i Catalunya són les comunitats autònomes que més arbres tenen i l'alzina és l'espècie que hi predomina.
Alzinar de Collserola. Foto: J. Luís Ordónez
Alzinar amb pi pinyer, al Parc Natural de Collserola (Barcelona). Foto: J. Luis Ordónez (CREAF).

Al territori espanyol s'estima que hi ha un total de 6.971.283.041 arbres, segons les dades oficials del darrer inventari forestal nacional (IFN3), elaborat pel Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente entre el 1997 i el 2008. En aquest recompte no han estat considerats els arbres joves que no arriben a 75mm de diàmetre normal (diàmetre del tronc mesurat a 1,30 m d’alçada), seguint la metodologia de l'IFN3.

Catalunya se situa en la segona posició com a comunitat autònoma més arbrada amb 1.035.407.888 arbres, després de Castella i Lleó amb 1.210.642.112 arbres, malgrat que la superfície d'aquesta comunitat és quasi tres vegades la catalana. El motiu, explica Jordi Vayreda, investigador del CREAF, és que "Catalunya és un territori amb molta superfície forestal i, a més, té boscos molt densos".

Catalunya es situa en la segona posició com a comunitat autònoma amb més arbres després de Castella i Lleó.

De fet Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d’arbres, concretament 637 arbres per hectàrea, juntament amb La Rioja (694 arbres/ha) i Cantàbria (653 arbres/ha). L'alzina és l'espècie que predomina a tot el territori espanyol i representa un 19,12% dels arbres totals. A Castellà i Lleó i a Catalunya, aquests percentatges es mantenen força semblants (un 17,1% i un 24,4% respectivament).

El CREAF va col·laborar en el tercer Inventari Forestal Nacional (IFN3)

Aquestes dades s'extreuen de l'Inventari Forestal Nacional, un projecte promogut pel Ministeri d'Agricultura per conèixer els recursos existents als nostres boscos, que aporta dades sobre biomassa, estocs de carboni, capacitat d’embornal i biodiversitat, entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l’IFN s'ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l'estat dels boscos espanyols.

El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori nacional. Durant l'inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l'investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per aportar informació d’indicadors ecològics complementaris i conèixer l'estat dels boscos de Catalunya. Actualment s'està acabant el mostreig de camp del quart inventari (l’IFN4) a Catalunya, i està previst que finalitzi a finals de 2015.

 

Autora: Marina Torres Gibert

Related news

Infographic
Com beuen les plantes? CREAF
Infographic

How do plants drink water?

Infographic
La importància de la fusta morta al bosc
Infographic

The importance of dead wood in forests

News
fusta_morta_GaldricMossoll
News

Forests with dead wood have 23% more biodiversity