12/02/2024 News

Desxifra els secrets dels boscos de Catalunya amb el Laboratori Forestal Català  

Tècnic/a de comunicació

Alba Gimbert Àlvarez

Científica renaixentista i eterna aprenent, amb set insaciable d'explorar els apassionants mons de la comunicació, l'educació i la divulgació del patrimoni natural.
Share

Imagina't poder explorar en un sol portal la riquesa de dades que tenim sobre els serveis ecosistèmics dels boscos de Catalunya, els secrets guardats pels Inventaris Forestals Nacionals (IFN) i la detallada cartografia de variables forestals basada en la precisió del LiDAR. Bones notícies! Tot això ja és possible gràcies al Laboratori Forestal Català (LFC), una iniciativa conjunta del CREAF i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Un portal web que facilita l'accés i posa a l'abast de tothom la informació relativa als boscos de Catalunya generada i depurada pels centres de recerca i altres institucions. 

El LFC proporciona dades dinàmiques i georeferenciades per a les persones que necessiten informació més tècnica i detallada.

El LFC complementa el treball de l'Observatori Forestal Català a través d’una experiència interactiva i que proporciona dades dinàmiques i georeferenciades per a les persones que necessiten informació més tècnica i detallada. Totes les dades que configuren el catàleg del LFC han estat processades en entorns reproduïbles, en la mesura del possible, i es mantenen per personal investigador i tècnic a l'Ecosystem Modelling Facility del CREAF del CREAF amb l'objectiu de reduir al mínim els possibles errors. D'aquesta manera, el LFC s'ha convertit en el punt de referència per a investigadors, estudiants, gestors o personal de l'administració pública que necessitin accedir a les dades essencials per dur a terme els seus projectes, treballs o tasques. A més, proporciona al públic una finestra que permet visualitzar l'estructura, la composició, la vitalitat i l'estat hídric dels boscos a Catalunya, així com la seva vulnerabilitat davant la sequera i els incendis.

“El Laboratori Forestal Català és el punt de trobada perfecte per a tots aquells interessats en l'estat dels boscos de Catalunya, la seva evolució i els beneficis que aporten als ecosistemes. Això no seria possible sense una filosofia de ciència i dades obertes per part de tots aquells involucrats en la recopilació i publicació de les dades mostrades. Tot el mèrit del LFC neix d'aquí”

VICTOR GRANDA, Data Scientist del CREAF i desenvolupador principal del LFC

UN VIATGE PER LES FUNCIONALITATS DEL LFC

Ara mateix hi han disponibles 8 aplicacions al LFC i, a més, hi ha tutorials que expliquen l'ús general i els casos d'ús específics per ajudar els usuaris a utilitzar les aplicacions correctament. 

IFN App

Està basat en una aplicació anterior (del 2000) coneguda com MiraBosc i proporciona les dades de l'Inventari Forestal Nacional procedents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, tractades i completades amb el càlcul de variables basades en al·lometries disponibles. Podràs comparar entre diferents inventaris que ofereixen dades de taxes de dinàmica poblacional (com el creiexement i la mortalitat), tot desglossat per grups funcionals (espècies, gèneres...) i per classes diamètriques. A més, tens l’opció de saber diversos valors estadístics (mitjana, desviació estàndard...) per municipis, comarques, províncies i, fins i tot, per espais protegits. 

Les dades consultades es visualitzen en un mapa interactiu i pots descarregar-les en diferents formats: si és un text pots obtenir les dades per utilitzar-les en programaris d'anàlisi (Excel, R…), mentre que els mapes els pots descarregar en formats GIS que en permeten l'ús en aplicacions d'informació geogràfica (QGIS, ArcGis… ).

Detall de la selecció de dades de “IFN App”

LIDAR App

Aquí t’endinses en les variables biofísiques de l’arbrat a Catalunya basades en els vols LiDAR de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i les dades de l'IFN. Les variables disponibles (àrea basal, densitat de peus, biomassa i carboni aèria total, diàmetre mitjà, altura mitjana, biomassa foliar, índex d'àrea foliar, volum amb escorça i recobriment arbori) es poden utilitzar en qualsevol programari SIG. 

Allometr App

Fa equacions al·lomètriques que permeten calcular variables per a arbres individuals (p.ex., el volum amb escorça o la biomassa aèria total) a partir de les seves dimensions, sovint el diàmetre. Les equacions que es presenten a l'aplicació tenen un àmbit geogràfic d'aplicació variable (des de la comarca fins al conjunt de la península) i han estat recopilades gràcies a diversos estudis i a l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Ofereix més de 9000 equacions per a 198 grups funcionals diferents que permeten filtrar per seleccionar les al·lometries més adequades a cada situació particular.

Taula d’al·lometries disponible a “Allometr App”.

FES App

Total la informació sobre serveis ecosistèmics la trobaràs aquí: provisió d'aliments (bolets comestibles), provisió de fusta i llenya, provisió d’aigua i regulació hídrica, regulació climàtica, emmagatzematge de carboni al sòl, erosió mitigada i ecoturisme. Totes aquestes dades s’han obtingut gràcies a l'IFN, el Mapa de Cobertes de Sòl de Catalunya, l'Institut Català d'Ornitologia i també d’estudis del CREAF i el CTFC.

DeBosCat App

Quin és l’estat anual de salut dels boscos en relació amb els impactes de la sequera? Aquesta és la pregunta que respon l’aplicació i mostra els esdeveniments d'afectació (mortalitat, defoliació o decoloració), que s’actualitzen cada any amb les dades de la campanya de seguiment més recent. Amb el seguiment al llarg del temps es pot conèixer quines zones i espècies són més vulnerables al canvi climàtic, quins factors principals ho provoquen i, per últim, la capacitat de recuperació dels arbres. 

Meteoland App

Fa estimacions cada dia sobre la meteorologia de tota Catalunya, des de 1976 fins a l'actualitat. Aquestes estimacions es basen en les dades proporcionades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Imatge de la web “DeBosCat App” on es mostra l’informe gràfic d’un episodi d’afectació.

CatDrought App

Tota la informació sobre estimacions diàries del balanç hídric i la humitat del sòl dels boscos de Catalunya per als últims 365 dies. Amb aquesta aplicació es poden obtenir dades sobre la humitat del combustible forestal amb l’objectiu de reduir el perill diari d'incendi i l’estat hídric dels boscos. Les dades de l’aplicació s’actualitzen cada dia gràcies a Meteoland App, i pots conèixer variables meteorològiques, d’humitat del sòl, de superfície evaporativa, de balanç hídric i d’estrès per sequera i contingut hídric de les cobertes vegetals.

Totes les dades es poden descarregar i visualitzar tant per tota Catalunya com per unitats administratives o espais protegits. Així mateix, es poden descarregar sèries temporals per a tot l'any per a punts al mapa o per a una unitat administrativa concreta.

Imatge de la web “CatDrought App” on es mostra el contingut d’humitat del combustible viu per al 4 de Juliol de 2023.

SiteDrought App

És molt similar a “CatDrought App”, però es basa en parcel·les forestals en lloc de píxels. El procés per calcular les estimacions de balanç hídric i el risc d'incendi que ofereix aquesta aplicació és el mateix, però aquí la informació està centrada en les parcel·les de mostreig de l'IFN, parcel·les de monitorització de parcs nacionals i diversos projectes de recerca realitzats al CREAF i al CTFC, ampliant l'àmbit geogràfic no només a Catalunya sinó també a Aragó i Comunitat Valenciana.

Related news

News
IPBES Namibia
News

IPBES publishes two reports to transform the way we engage with nature, conserve it and survive

News
IPBES CREAF
News

CREAF Participates in IPBES's First Plenary in Africa

News
DORI
News

CREAF commits to open research information