L’anàlisi del risc de les invasions biològiques en ecosistemes aquàtics: revisió metodològica i propostes de gestió
Atès que, una vegada establertes, les espècies invasores són extremadament difícils d’eradicar o fins i tot de controlar, cal potenciar els mètodes de prevenció per tal d’evitar la instal•lació de noves espècies o l’expansió de les ja existents.
El coneixement científic acumulat sobre els trets biològics de les espècies invasores i les característiques dels hàbitats envaïts han permès desenvolupar protocols d’anàlisis de risc. Aquestes metodologies intenten identificar les espècies introduïdes amb una alta probabilitat de comportar-se com invasores i prevenir, així, la seva expansió i els seus possibles impactes.
Amb aquesta jornada, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pretenen reflexionar sobre l’aplicació de protocols d’anàlisi de risc a la prevenció de les invasions biològiques als ecosistemes aquàtics de Catalunya.
Podeu consultar les ponències que es van dur a terme a:
Ponències:
- Benvinguda i presentació dels objectius de la jornada.
Joan Pino, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) / CREAF - Els reptes de la incorporació de l’anàlisi de risc en la gestió preventiva dels ecosistemes aquàtics.
Beatriz Rodríguez-Labajos, UAB - Gestió integrada d’arbres invasors: el cas de la regió mediterrània de Sudàfrica.
Núria Roure, Departament de Ciències Ambientals, Universitat de Girona (UdG) - Indexs de biopol•lució a masses d’aigua costaneres (basat en macroalgues).
Maria Garcia, Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) - Aplicació del Australian Weed Risk Assessment (WRA) per a la prevenció de les invasions vegetals: utilitats i limitacions principals.
Jara Andreu, CREAF - La introducció de peixos continentals a Catalunya: propostes de gestió i anàlisi de riscos.
Emili García-Berthou, UdG - Podem predir les invasions biològiques? El cas dels ocells exòtics.
Miquel Vall-llosera, CREAF - Invasibilitat i potencial invasor en invertebrats. Anàlisis del risc d’invasió del musclo zebrat a Catalunya.
Imanol Cía, Anhidra