18/06/2014 Noticia

Atrapaeltigre.com involucra als ciutadans en la lluita contra el mosquit tigre

Comparte

Involucra la ciutadania en l'estudi i seguiment del mosquit tigre mitjançant l'app Tigatrapp, desenvolupada pel CEAB-CSIC amb la col·laboració del CREAF, disponible per a dispositius Android i, en breu, també per a iOS. El mosquit tigre és una espècie invasora que habita principalment en zones urbanes, molesta per les seves picades i és vector de malalties.

Consulta l'Agenda de Atrapa el Tigre
AtrapaelTigre.com

El projecte "AtrapaelTigre.com" obre la seva participació a nivell estatal. Ciència, noves tecnologies i participació ciutadana són els elements d'aquest projecte innovador impulsat pel Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i que compta amb el suport de diverses entitats públiques i privades. El seu objectiu és  la investigació i control del mosquit tigre a través de l'aplicació Tigatrapp, per a telèfons mòbils i tauletes.

L'aplicació permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència de mosquit tigre i llocs potencials de cria, com si fossin científics. La informació geolocalitzada es comparteix a temps real en un mapa que es visualitza a la web del projecte. Mitjançant l'elaboració d'aquest mapa participatiu, Tigatrapp es pot convertir en una eina de gestió per a tècnics de l'administració i científics, així com una potent eina de divulgació i conscienciació sobre la problemàtica associada a aquesta nova espècie invasora.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic. Habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya) i és molt molest per les seves agressives picades. Va ser vist per primera vegada a Catalunya el 2004 i des de llavors s'ha estès principalment a València, a les Illes Balears i a Múrcia. Encara que s'han fet esforços de control, és difícil combatre únicament des de l'administració, ja que viu també en llocs privats (cases, jardins, balcons, etc.).

Un projecte de participació ciutadana que fa el salt de les escoles al gran públic

"Atrapa el Tigre” va sorgir a l'estiu de 2013 a Girona, com a projecte pilot. Gràcies a aquesta experiència, es va comprovar que la col•laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d'aquesta espècie.

Els participants no només formen part d'un projecte d'investigació, sinó que adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars, comenta Frederic Bartumeus, Professor d'Investigació ICREA del CSIC i Professor Associat al CREAF.

A més, per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans, el projecte compta amb activitats presencials a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid. Aitana Oltra, coordinadora del projecte comenta, "En aquests tallers i xerrades, es mostrarà com utilitzar Tigatrapp, aprenent tot el necessari per reconèixer el mosquit tigre i els seus llocs de cria. No obstant això, no és imprescindible assistir a un taller per descarregar l'aplicació i participar, ja que es compta amb tota la informació necessària al web del projecte. De fet, qualsevol ciutadà de qualsevol població pot participar, si ho desitja. "L'aplicació està disponible per a dispositius Android, i en breu també per a altres dispositius mòbils com iOS.

El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri d'Economia i Competitivitat, pel programa d'ajudes a la investigació Recercaixa i per l'empresa Bloom.

Projecte i accés a la app a: http://www.atrapaeltigre.com

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Noticia
Jardí de pluja CREAF
Noticia

Jardines de lluvia y otras propuestas para adaptar las ciudades a las inundaciones y reconstruir las afectadas

Noticia
Nou web CREAF
Noticia

El CREAF estrena un nuevo hogar... ¡digital!