La ciència ciutadana vol revolucionar la recerca epidemiològica a Europa
Frederic Bartumeus, investigador ICREA al CREAF i al CEAB- CSIC, ha reunit una trentena d’experts internacionals per millorar la capacitat de predir el risc de malalties infeccioses transmeses per mosquits invasors.
Ciència i ciutadania fa temps que treballen de forma conjunta per identificar espècies invasores arreu d’Europa. Aquesta nova manera de fer ciència ens ofereix nous reptes i oportunitats, tant pel que fa a la millora de la gestió ambiental, com de la gestió de la salut pública. Ara bé, a mesura que aquest tendència va augmentant, s’han d’anar resolent qüestions i fent passes endavant. Per exemple, podem millorar els models i les prediccions epidemiològiques actuals amb metodologies de ciència ciutadana? Com generem confiança sobre la qualitat de les dades (precisió o errors) i els seus biaixos?
Aquestes i altres qüestions són les que s’han debatut al Workshop “Aedes Invasive Mosquitoes: Linking Citizen Science to Epidemiological Models”. Unes jornades de tres dies que s’han celebrat al Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC en el marc d’una COST Action específica sobre aquest tema. L’objectiu era veure com es pot establir un millor vincle entre els programes de ciència ciutadana i els models epidemiològics, i més concretament, mirar com el treball conjunt podia ajudar a desenvolupar mapes de riscos i de previsió de brots, tant a escala regional com Europea.