03/05/2019 Noticia

Joan Pino pren el relleu de Javier Retana com a nou director del CREAF

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparte

Aquest 1 d’abril en Joan Pino ha estat nomenat nou director del CREAF. Després d’un procés de selecció coordinat per CERCA, el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i antic subdirector del CREAF ha estat escollit com a nou director del centre. Pren el relleu d’en Javier Retana, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona que va arribar al càrrec  el 2005.

Joan Pino a l'esquerra i Javier Retana a la dreta
Joan Pino a l'esquerra i Javier Retana a la dreta

Durant la reunió de presentació del nou director, el centre va voler fer també un homenatge al director sortint, en Javier Retana, en un acte intern on es va plantar un roure en un espai prop del centre i on s’hi va enterrar una caixeta del temps. En Javier Retana va recalcar en les seves darreres paraules al capdavant de l’entitat que esperava que el personal del centre recolzés el nou director amb la mateixa intensitat com l’havien recolzat a ell.

“Al llarg d’aquests anys com a director he passat molts bons moments i únicament alguns no tan bons. Però aquests últims han estat menys complicats perquè sempre he rebut el recolzament total de les persones que formen el CREAF. La gran solidaritat de tots plegats ens ha permès fer front a algunes situacions delicades i ens ha portat a on estem ara. Estic segur que aquest gran suport que m’heu donat també el rebrà en Joan com a nou director”. 

En Joan Pino, ja com a nou director, ha posat el seu focus en la urgència a l’adaptació al canvi climàtic i en el paper rellevant que pot tenir el CREAF en aquest camp durant els propers anys.

“Durant els darrers 20 anys, el CREAF s’ha consolidat com un centre d’excel·lència en diversos àmbits de l’ecologia terrestre i l’ecologia global. Ha millorat també la transferència i disseminació d’aquesta recerca cap a la societat i la formació de personal científic i tècnic especialitzats. Cal seguir treballant en aquesta direcció, ajudant a fer del CREAF un centre de referència en l’estudi del canvi ambiental que estem vivint i en la posada a punt de les estratègies de mitigació i d’adaptació que caldran, i assegurant, alhora, una disponibilitat de recursos suficient per al desenvolupament d’aquestes tasques”.

Desitjem molts èxits a tots dos en aquesta nova etapa.

Vols conèixer millor en Joan Pino?

Joan Pino
Joan Pino

 Sóc Doctor en Biologia per la Universitat de Barcelona (1995) i Màster en Tecnologies de la Informació Geogràfica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1998). Soc professor d'Ecologia en aquesta universitat des de 2006.  He desenvolupat pràcticament tota la meva recerca al CREAF. Hi vaig entrar el 1997 com a tècnic de recerca i, des de llavors, m’he centrat en l'ecologia del paisatge, relacionant l'estructura i la dinàmica dels paisatges humanitzats amb la conservació de la seva biodiversitat. També he treballat força en l'ecologia de les invasions biològiques, estudiant particularment la capacitat invasora de les espècies i el risc d'invasió de territoris i hàbitats. He abordat tots aquests temes des d’una perspectiva espacial, aprofitant els meus coneixements de SIG adquirits a la meva etapa de tècnic. També he posat molt d’èmfasi en la transferència d’aquesta recerca a la gestió, a través de diversos projectes amb les administracions de Catalunya i en el desenvolupament d’eines específiques (la Base de Dades de les espècies exòtiques de Catalunya, el Mapa de Cobertes de 1956 de la província de Barcelona, etc.). Compto amb més de 150 publicacions científiques, incloent articles en revistes SCI i en altres revistes, i capítols de llibres. He dirigit 10 tesis doctorals i he coordinat o participat en més de 30 projectes i 40 contractes de recerca.

 

Noticias relacionadas

Noticia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Noticia

Se presenta en la COP29 una batería de propuestas de acción política en clave mediterránea contra la crisis climática

Infografía
Com beuen les plantes? CREAF
Infografía

Como beben agua los árboles?

Infografía
Fusta Morta CREAF
Infografía

La importancia de la madera muerta en el bosque