Adaptar els Pirineus al canvi climàtic amb un enfocament transfronterer, repte del nou Life Pyrenees4Clima
L’objectiu del nou projecte Life Pyrenees4Clima és implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera, i en la qual el CREAF ha intervingut. L’Estratègia s’orienta a cooperar per assolir l'adaptació al canvi climàtic, tot integrant accions de mitigació i amb el focus posat en el clima, l’economia de muntanya, la població i el territori. Un dels seus valors és haver comptat amb la participació activa dels set territoris de la Comunitat de Treball dels Pirineus: Andorra, Aragó, Catalunya, Euskadi, Nova Aquitània i Occitània. Per això, la governança entre sectors i regions és un puntal del projecte.
Life Pyrenees4Clima es proposa implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera.
La resiliència al canvi climàtic del Pirineu és el focus del projecte, en què intervé el CREAF juntament amb 46 organitzacions d’Andorra, l’Estat espanyol i França. La iniciativa se centra en identificar mesures d’adaptació a l’escalfament global, aptes per aplicar-se als àmbits agroforestal, silvopastoral i muntanyenc del conjunt d’aquesta serralada. La ferma voluntat d’acció transfronterera i l’envergadura dels objectius fan que entre els socis s’hi trobin també més de 40 entitats beneficiàries externes: centres de recerca, universitats, empreses públiques, Agrupacions Europees de Cooperació Territorial, associacions, empreses i fundacions, entre d'altres.
Per part del CREAF hi intervenen Bernat Claramunt, Diana Pascual, Eduard Pla i Javier Retana, que assumeixen els apartats sobre economia de muntanya resilient, potenciant els sistemes agrosilvopastorals i la capacitació i sensibilització de persones clau i habitants dels Pirineus. A més, es fan càrrec d’experiències pilot innovadores per millorar la valorització i adaptació dels boscos dels Pirineus al canvi climàtic. Entre d’altres tasques, el CREAF desenvoluparà una eina de suport a la presa de decisions i a la gestió, i impulsarà iniciatives de ciència ciutadana.
Per a Eduard Pla, “Pyrenees4Clima és el vaixell insígnia del desplegament de l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic: actuarà des del Mediterrani fins a l'Atlàntic i pel vessant nord i sud d'aquesta serralada". D’altra banda, Diana Pascual connecta aquest projecte amb el Life MIDMACC i ressalta "la transcendència de recuperar els sistemes de producció pastorals, donar valor i adaptar els boscos dels Pirineus al canvi climàtic i recuperar productes primaris agro-silvo-pastorals". Així mateix, Pascual destaca que el CREAF treballarà colze a colze "amb més de 50 entitats dels Pirineus per desenvolupar l'estratègia que vam contribuir a dissenyar i construir".
Una bioregió de muntanya vulnerable
El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment sensible al canvi climàtic, degut a la gran varietat d'ecosistemes que allotja i on la temperatura mitjana anual augmenta amb rapidesa.
El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment sensible als efectes del canvi climàtic, degut a la gran varietat d'ecosistemes que allotja i on la temperatura mitjana anual augmenta amb rapidesa. A la majoria de zones muntanyenques el canvi climàtic provoca impactes majúsculs als sistemes biofísics i socioeconòmics, amb efectes a la flora, la fauna, els recursos hídrics, l’energia, l’agropastoralisme, els boscos, els espais naturals protegits, el turisme, l’economia de muntanya i la governança. A partir d’aquesta realitat, el plantejament del projecte Life Pyrenees4Clima vol assolir un territori resilient als efectes del canvi climàtic, tenint en dos fets diferencials: el caràcter de territori de muntanya i l’enfocament transfronterer.
Col·laboració entre vessants nord-sud
L’organització del projecte presta especial atenció al treball en equip entre representants del nord i del sud d'aquesta àrea. Algunes de les col·laboracions són entre el Servei Meteorològic de Catalunya i MeteoFrance, l'Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC i el Conservatori Botànic del Pirineu, l’Agence des Pyrénées i el CREAF, l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic i la regió d'Occitània, a més de l'AECT Pirineus-Pyrénées, el Réseau Pyrénées Vivantes i la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d’altres.
Life Pyrenees4Clima compta amb el suport de la Unió Europea, està liderada per l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic –vinculat a la Comunitat de Treball dels Pirineus–, té una durada de més de 7 anys i es posa en marxa la tardor de 2023.
El Programa LIFE és l'únic instrument financer de la Unió Europea dedicat exclusivament al medi ambient i a l'acció pel clima i és un dels principals contribuents al Pacte Verd Europeu. Pyrenees4Clima respon al programa de projectes estratègics integrats, que fa seguiment, desenvolupa i aplica les estratègies d'adaptació i mitigació al canvi climàtic.