06/07/2023 Notícia

Adaptar els Pirineus al canvi climàtic amb un enfocament transfronterer, repte del nou Life Pyrenees4Clima

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

L’objectiu del nou projecte Life Pyrenees4Clima és implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic (EPiCC), la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera, i en la qual el CREAF ha intervingut. L’Estratègia s’orienta a cooperar per assolir l'adaptació al canvi climàtic, tot integrant accions de mitigació i amb el focus posat en el clima, l’economia de muntanya, la població i el territori. Un dels seus valors és haver comptat amb la participació activa dels set territoris de la Comunitat de Treball dels Pirineus: Andorra, Aragó, Catalunya, Euskadi, Nova Aquitània i Occitània. Per això, la governança entre sectors i regions és un puntal del projecte.

Life Pyrenees4Clima es proposa implementar l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic, la primera iniciativa europea creada per a una bioregió de muntanya transfronterera.

La resiliència al canvi climàtic del Pirineu és el focus del projecte, en què intervé el CREAF juntament amb 46 organitzacions d’Andorra, l’Estat espanyol i França. La iniciativa se centra en identificar mesures d’adaptació a l’escalfament global, aptes per aplicar-se als àmbits agroforestal, silvopastoral i muntanyenc del conjunt d’aquesta serralada. La ferma voluntat d’acció transfronterera i l’envergadura dels objectius fan que entre els socis s’hi trobin també més de 40 entitats beneficiàries externes: centres de recerca, universitats, empreses públiques, Agrupacions Europees de Cooperació Territorial, associacions, empreses i fundacions, entre d'altres.

Per part del CREAF hi intervenen Bernat Claramunt, Diana Pascual, Eduard Pla i Javier Retana, que assumeixen els apartats sobre economia de muntanya resilient, potenciant els sistemes agrosilvopastorals i la capacitació i sensibilització de persones clau i habitants dels Pirineus. A més, es fan càrrec d’experiències pilot innovadores per millorar la valorització i adaptació dels boscos dels Pirineus al canvi climàtic. Entre d’altres tasques, el CREAF desenvoluparà una eina de suport a la presa de decisions i a la gestió, i impulsarà iniciatives de ciència ciutadana.

Life Pyrenees4Clima es proposa recuperar els sistemes de producció pastorals, recuperar productes primaris agro-silvo-pastorals i donar valor i adaptar els boscos dels Pirineus al canvi climàtic. Imatge: Frederic Planas.
Life Pyrenees4Clima es proposa recuperar els sistemes de producció pastorals, recuperar productes primaris agro-silvo-pastorals i donar valor i adaptar els boscos dels Pirineus al canvi climàtic. Imatge: Frederic Planas.

Per a Eduard Pla, “Pyrenees4Clima és el vaixell insígnia del desplegament de l'Estratègia Pirinenca del Canvi Climàtic: actuarà des del Mediterrani fins a l'Atlàntic i pel vessant nord i sud d'aquesta serralada". D’altra banda, Diana Pascual connecta aquest projecte amb el Life MIDMACC i ressalta "la transcendència de recuperar els sistemes de producció pastorals, donar valor i adaptar els boscos dels Pirineus al canvi climàtic i recuperar productes primaris agro-silvo-pastorals". Així mateix, Pascual destaca que el CREAF treballarà colze a colze "amb més de 50 entitats dels Pirineus per desenvolupar l'estratègia que vam contribuir a dissenyar i construir".

Una bioregió de muntanya vulnerable

El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment sensible al canvi climàtic, degut a la gran varietat d'ecosistemes que allotja i on la temperatura mitjana anual augmenta amb rapidesa.

El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment sensible als efectes del canvi climàtic, degut a la gran varietat d'ecosistemes que allotja i on la temperatura mitjana anual augmenta amb rapidesa. A la majoria de zones muntanyenques el canvi climàtic provoca impactes majúsculs als sistemes biofísics i socioeconòmics, amb efectes a la flora, la fauna, els recursos hídrics, l’energia, l’agropastoralisme, els boscos, els espais naturals protegits, el turisme, l’economia de muntanya i la governança. A partir d’aquesta realitat, el plantejament del projecte Life Pyrenees4Clima vol assolir un territori resilient als efectes del canvi climàtic, tenint en dos fets diferencials: el caràcter de territori de muntanya i l’enfocament transfronterer.

Els boscos, la flora, la fauna, els recursos hídrics i els espais naturals protegits són alguns sistmes biofísics amenaçats pel canvi climàtic al Pirineu. Imatge: Frederic Planas.
Els boscos, la flora, la fauna, els recursos hídrics i els espais naturals protegits són alguns sistemes biofísics amenaçats pel canvi climàtic al Pirineu. Imatge: Frederic Planas.

Col·laboració entre vessants nord-sud

L’organització del projecte presta especial atenció al treball en equip entre representants del nord i del sud d'aquesta àrea. Algunes de les col·laboracions són entre el Servei Meteorològic de Catalunya i MeteoFrance, l'Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC i el Conservatori Botànic del Pirineu, l’Agence des Pyrénées i el CREAF, l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic i la regió d'Occitània, a més de l'AECT Pirineus-Pyrénées, el Réseau Pyrénées Vivantes i la Universitat Autònoma de Barcelona, entre d’altres.

Life Pyrenees4Clima compta amb el suport de la Unió Europea, està liderada per l'Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic –vinculat a la Comunitat de Treball dels Pirineus–, té una durada de més de 7 anys i es posa en marxa la tardor de 2023.

El Programa LIFE és l'únic instrument financer de la Unió Europea dedicat exclusivament al medi ambient i a l'acció pel clima i és un dels principals contribuents al Pacte Verd Europeu. Pyrenees4Clima respon al programa de projectes estratègics integrats, que fa seguiment, desenvolupa i aplica les estratègies d'adaptació i mitigació al canvi climàtic.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel