Barcelona acull una trobada entre expertes del clima de tota Espanya per impulsar la seva veu als mitjans de comunicació
Falten veus científiques expertes que participin en el debat social sobre la crisi climàtica als mitjans de comunicació. Els periodistes ho saben i les dades ho corroboren.
Per revertir aquesta situació, Barcelona ha sigut aquest 6 de juny la seu d'un innovador taller dissenyat per tal d'empoderar científiques en la comunicació efectiva del canvi climàtic. Aquest esdeveniment, organitzat per Esfera Climàtica, la xarxa de portaveus d'expertes del canvi climàtic impulsada pel departament de comunicació del CREAF, en col·laboració amb l'organització La Intersección, ha sigut un punt de trobada clau per a expertes en diverses disciplines científiques que busquen millorar les seves habilitats de comunicació i, així, influir de manera més efectiva a l'opinió pública i les polítiques ambientals.
L'objectiu principal d'aquest taller és proporcionar a les científiques eines pràctiques i estratègies per comunicar el canvi climàtic de manera clara, convincent i accessible a diferents audiències. En un context en què la desinformació i l'escepticisme climàtic continuen sent reptes importants, l'habilitat de comunicar la ciència del clima de manera efectiva és més crucial que mai.
En total, han assistit nou científiques de centres de recerca d'arreu d'Espanya, com ara el CREAF, el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona (BSC), el Centre Basc per al Canvi Climàtic (BC3), l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i l'Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona, entre d'altres.
Aquestes expertes estan especialitzades en camps tan diversos com l'impacte del canvi climàtic als oceans, la gestió hidrològica, els boscos, o els efectes que els fenòmens meteorològics extrems tenen a la salut humana.
"A més d'aprendre a comunicar millor, el taller és una gran oportunitat perquè les expertes estableixin xarxes de col·laboració i comparteixin les seves experiències i els seus coneixements amb companyes de tot el país."
ANDREA ARNAL, coordinadora de Esfera Climática.
Què han après?
El taller es va desenvolupar al llarg d'un dia complet, començant a les 11.00 del matí i finalitzant a les 17.00 hores. La jornada va estar estructurada en sessions teòriques i pràctiques, i els temes que es van abordar son:
- Fonaments de la comunicació climàtica: principis bàsics sobre com estructurar missatges clars i efectius.
- Narratives i storytelling: tècniques per enfocar la ciència de manera que pugui resultar més accessible per al públic.
- Interacció amb mitjans de comunicació: com fer servir entrevistes i comunicats de premsa per maximitzar l'impacte mediàtic.
- Psicologia del canvi climàtic: comprendre les percepcions i barreres psicològiques del públic davant del canvi climàtic.
A la part pràctica, es van enfrontar a un simulacre d'entrevista per posar en pràctica tot el que havien après. La sessió va concloure amb la posada en comú de totes les intervencions i la seva anàlisi en conjunt, així com recomanacions i consells per continuar millorant la comunicació climàtica.
Una xarxa nacional de científiques comunicadores
En un moment crític per a l'acció climàtica global, aquest taller representa una oportunitat única perquè les científiques ampliïn la capacitat d'influir en el debat públic i les decisions polítiques relacionades amb el canvi climàtic. La capacitat de comunicar de manera efectiva no només enforteix la difusió del coneixement científic, sinó que també facilita la mobilització social i el suport a polítiques sostenibles.
Esfera Climàtica i La Intersecció esperen que aquest taller hagi estat el primer de molts esdeveniments futurs dedicats a ampliar la comunicació científica en temes de gran rellevància social i ambiental. Amb iniciatives com aquesta, es busca augmentar la visibilitat i l'impacte de les científiques, i contribuir a una comprensió i acció més grans de la societat davant del canvi climàtic.
Per obtenir més informació sobre el taller i altres iniciatives d'Esfera Climàtica, visiteu www.esferaclimatica.es o contacteu amb l'equip organitzador a través del correu electrònic esfera.climatica@creaf.cat.