01/07/2021 Notícia

Bernat Claramunt participarà en una expedició pirinenca per mostrar els efectes del canvi climàtic a la muntanya

Tècnica en Gestió del Coneixement i Ciència Oberta

Florencia Florido

Ex traductora d'anglès, graduada en Conservació i Restauració de Béns Arqueològics per l'ESCRBCC, màster en Diagnòstic de l'Estat de Conservació del Patrimoni Històric per la UPO i màster en Comunicació
Comparteix

15 etapes en 15 dies. A aquest repte s'enfrontaran 15 persones valentes a peu per completar una travessia científica i cultural pel Pirineu català organitzada per la Societat Nova Geogràfica amb la col·laboració del CREAF.

En una ruta de 200 km que els conduirà des de la Val d'Aran fins a Cap de Creus, 15 viatgers i viatgeres descobriran els efectes del canvi climàtic a la muntanya de la mà de  Bernat Claramunt, ecòleg expert en biodiversitat de sistemes alpins.

L'objectiu d'aquesta expedició, organitzada per la Societat Nova Geogràfica, és aventurar-se a apreciar llocs coneguts amb una nova mirada, a redescobrir el que tenim a prop de casa. Què està passant amb la flora i la fauna de muntanya? La cultura pirinenca està amenaçada?

"El Pirineu s'està transformant ràpidament. Estem observant canvis en el comportament dels animals i les plantes i afectacions en les activitats econòmiques. Però també veiem que els llogarets abandonades s'estan començant a repoblar ".

JORDI LLOMPART, president de la Societat Nova Geogràfica

Aquest viatge aportarà una perspectiva científica sobre la realitat mediambiental i cultural dels Pirineus, sobre com el canvi climàtic està perjudicant la seva naturalesa i la seva població humana.

"M'agradaria que les persones participants veiessin les zones de muntanya no com pedres amuntegades sinó com un sistema complex i en perill que hem de conservar. A nivell personal, serà un repte físic i una magnífica oportunitat per retrobar-me ".

BERNAT CLARAMUNT, guia científic de l'expedició.

Sota un clima de semi tardor, els i les muntanyencs travessaran paratges exuberants de faigs, alzines, roures i alzines sureres; espectacles aeris del trencalòs; esllavissades aquàtics del tritó pirinenc ... tot això esquitxat d'un delicioss i històrica cultura agrícola i ramadera.

SI VOLS MÉS INFORMACIÓ CONSULTA L'ENLLAÇ

Casualment, aquesta travessia s'inaugurarà el 4 de setembre, que aquest any coincideix amb el Dia Mundial del Voltor, jornada d'especial rellevància per a una de les espècies més vulnerables dels Pirineus: el voltor negre (Aegypius monachus).

Físicament, el viatge serà molt exigent, però no es tractarà d'una competició esportiva. Els únics requeriments seran gaudir, observar i conservar aquests gegants refugis de vida.

Notícies relacionades

Notícia
COP16 image
Notícia

COP16, un pas més però amb un rerefons de frustració

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!