Els mateixos trets que van ajudar els mamífers i ocells marins a prosperar durant milions d’anys ara els fan vulnerables. La vida lenta dels ocells i mamífers marins fa que les seves poblacions siguin molt vulnerables a amenaces que afecten la supervivència adulta —com col·lisions amb vaixells, contaminació acústica, enredaments amb xarxes de pesca, vessaments de petroli i caça comercial—, amenaces a les quals han tingut poca oportunitat d’adaptar-se. Per empitjorar-ho, com que es reprodueixen també a un ritme lent i el temps de generació és molt llarg, això fa que la recuperació de les poblacions sigui lenta i que qualsevol ajust evolutiu —si és possible— trigui molt de temps a produir-se. “La gran paradoxa és que les mateixes adaptacions que van permetre l’extraordinari èxit evolutiu dels ocells i mamífers marins ara poden posar aquesta diversitat en risc”, conclou Sol.
L’estudi ha estat liderat pel Daniel Sol, investigador del CREAF i de l’IBE (CSIC-UPF); també han participat Laura Olivé, investigadora del CREAF; Antón Prego i Antonio Hernandez-Matías, investigadors de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona; i els investigadors Meritxell Genovart i Daniel Oro, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC).
Article de referència: Daniel Sol, Antón Prego, Laura Olivé, Meritxell Genovart, Daniel Oro i Antonio Hernández-Matías (2025). Adaptations to marine environments and the evolution of slow-paced life histories in endotherms. Nature Communications, 16, 4265.