18/12/2013 Notícia

Científics europeus s’uneixen per establir una nova diplomàcia del fòsfor

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

El professor Josep Peñuelas investigador del CSIC al CREAF lidera el projecte IMBALANCE-P, finançat  amb 13.6 milions d’euros pel prestigiós programa de recerca ERC Synergy Grants de la UE. El projecte, de sis anys de durada, analitzarà les implicacions mundials que pot tenir l’escassetat de fòsfor i valorarà quins impactes està produït el desequilibri entre les proporcions de fòsfor, carboni i nitrogen que estan patint els diferents ecosistemes del planeta.

IMBALANCE-P durà a terme un macroexperiment a la Guaiana Francesa (Foto: David Darricau)
IMBALANCE-P durà a terme un macroexperiment a la Guaiana Francesa (Foto: David Darricau)

L’equip del CREAF, que dirigeix el professor del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) Josep Peñuelas, ha estat seleccionat com a destinatari d’un Synergy Grant, el prestigiós ajut que concedeix el Consell de Recerca Europeu a projectes de grups d’investigadors d’excel·lència reconeguda que vulguin abordar conjuntament problemes d’investigació d’avantguarda en qualsevol camp de la ciència. El projecte seleccionat s’anomena IMBALANCE-P i pretén quantificar i entendre com respondrà la vida, la societat i el sistema terrestre a l’actual i futura escassetat de fòsfor, així com al desequilibri entre les proporcions de nitrogen, fòsfor i carboni que està patint el planeta.

El fòsfor és un recurs escàs però essencial a la Terra. Per exemple, està present a l’estructura de l’ADN, a la membrana de les cèl·lules i als ossos. Com que també és un fertilitzant imprescindible per l’agricultura. El fòsfor es considera un nutrient bàsic per a satisfer la demanda d’aliment d’una població mundial en augment.

Desgraciadament el fòsfor és un recurs limitat i no hi ha forma de sintetitzar-lo artificialment. A diferència del carboni (C) i del nitrogen (N), que estan disponibles al medi ambient de forma abundant, les reserves de fòsfor són escasses a la majoria dels ambient naturals i les tendències futures indiquen que continuaran disminuint durant el proper segle.

Les restriccions de fòsfor ja han provocat alguns conflictes geopolítics.

Un macroexperiment a la Guaiana Francesa

L'equip durà a terme experiments arreu dels biomes i conreus del món, i en especial un macroexperiment a la selva tropical de la Guaiana Francesa, on s’estudiaran com afecten els desequilibris entre les proporcions de nitrogen i fòsfor a la diversitat biològica, al clima, l’agricultura, etc. Els investigadors també analitzaran els efectes de l'actual i futura escassetat de fòsfor sobre la seguretat alimentària, ajudaran a dissenyar escenaris de futur per a produir aliments en condicions on el fòsfor sigui limitat i proposaran accions de política que vetllin per una gestió sostenible del cicle del fòsfor. Les implicacions globals que pot tenir la manca de fòsfor mai s'havien estudiat d'una manera tan integrada. La contribució de l'equip per a establir un procés diplomàtic internacional del fòsfor, basat en la ciència, serà de gran valor per la vida, la societat i la preservació del planeta.

IMBALANCE-P i pretén quantificar i entendre com respondrà la vida, la societat i el sistema terrestre a l’actual i futura escassetat de fòsfor (Foto: David Darricau)
IMBALANCE-P i pretén quantificar i entendre com respondrà la vida, la societat i el sistema terrestre a l’actual i futura escassetat de fòsfor (Foto: David Darricau)

Aquesta col·laboració a través de múltiples i diverses disciplines és única - incloent experts en ecologia molecular, metabolòmica, ecofisiologia, diversitat, biogeoquímica, física i química atmosfèrica, teledetecció, agricultura i economia.

Investigadors Principals:

Josep Peñuelas, CREAF, Spain; Investigador responsable

Ivan Janssens, UA, Belgium;

Philippe Ciais, UVSQ, France;

Michael Obersteiner, IIASA, Austria.

Títol del projecte: Effects of phosphorous limitations on Life, Earth system and Society (IMBALANCE-P)

Finançament ERC: 13.6 milions d’euros

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Notícia
Jardí de pluja CREAF
Notícia

Jardins de pluja i altres propostes per adaptar les ciutats a les inundacions i reconstruir les afectades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!