
El CREAF liderarà la part científica de tots dos projectes, aportant coneixement ecològic i coordinació entre equips de recerca internacionals.
Catalunya posa en marxa dos projectes internacionals per fer front als impactes del canvi climàtic a les bioregions amb clima mediterrani. El CREAF assumirà la direcció científica de tots dos projectes, que s’han presentat aquesta setmana durant la segona trobada anual del Partenariat Mediterrani d’Acció Climàtica (MCAP), celebrada al Cap Occidental (Sud-àfrica). Els primers resultats s'espera que es presentin a la COP30, al Brasil.
El primer projecte, co-liderat per Catalunya i Califòrnia, estudiarà els impactes del canvi climàtic sobre la biodiversitat en regions amb clima mediterrani. Analitzarà fenòmens com el desplaçament d’espècies, canvis fenològics, alteracions hidrològiques o modificacions en les relacions ecològiques. Hi participen també institucions científiques d’ambdues regions impulsores, com la Universitat de Califòrnia, Berkeley.
El segon projecte se centra en la prevenció de grans incendis forestals mitjançant la creació d’un sistema d’informació compartit. Aquest sistema inclourà cartografia de riscos, planificació de la reducció de combustible, ús de cremes controlades i eines per a la predicció i mitigació del risc. En aquest cas, els socis principals són Catalunya, Califòrnia, el Cap Occidental (Sud-àfrica) i Nova Gal·les del Sud (Austràlia).
Tots dos projectes es desenvolupen en el marc del MCAP, una aliança entre regions amb clima mediterrani de tot el món per fer front conjuntament a reptes ambientals. En formen part territoris com l’Emília-Romanya (Itàlia), Occitània i la Regió Sud (França), Grècia Central, Biobio i Santiago (Xile), Baixa Califòrnia Sud (Mèxic), Marroc Oriental, Rabat-Salé-Kenitra i Tànger-Tetuan-Al Hoceïma (Marroc), Austràlia Meridional, Victòria i Nova Gal·les del Sud (Austràlia), Califòrnia (EUA) i el Cap Occidental (Sud-àfrica).
“El CREAF liderarà la part científica de tots dos projectes, aportant coneixement ecològic i coordinació entre equips de recerca internacionals”, explica Alicia Pérez-Porro, cap de Relacions Institucionals i Interacció Política del centre. “És una oportunitat que coincideix amb una nova manera de treballar dins del mateix CREAF on la nostra ciència no només aporta coneixement útil per a les polítiques públiques, sinó que ho fa al servei i dirigida pels governs de tota una bioregió”.
Per la seva banda, Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, afirma que “volem saber quines tendències són comunes i com les podem prevenir o pal·liar millor. Això ens permetrà donar respostes més efectives als fenòmens climàtics extrems”. Sobre els incendis, destaca que “la conservació de la biodiversitat i la prevenció no són només compatibles, sinó que poden ser sinèrgiques. Aquest projecte ajudarà a avançar cap a una gestió integrada en territoris especialment vulnerables als grans incendis forestals”.
Els projectes reben un finançament inicial de 72.000 € aportats pel Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, mentre que la resta de la inversió l’assumeix el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.