28/10/2020 Notícia

Crida conjunta per situar la R+D+i al cor de l'estratègia de l'estat

Comparteix

El CREAF signa aquest document com a membre de la Alianza de Centros Severo Ochoa y Maria de Maeztu (SOMMa). Amb la resta de signants reclama un Pacte d'Estat que contempli estratègies a llarg termini dirigides a promoure la ciència de frontera i la innovació empresarial. El document aspira a sumar i aportar solucions estratègiques a l'recent Pacte per la Ciència i la Innovació que acaba d'anunciar el Govern.

SOMMa, ASEICA i Asebio, entitats que agrupen gairebé deu mil investigadors i investigadores de l'àmbit públic i privat, desenes de centres d'investigació i de prop de 300 empreses punteres espanyoles de el sector biotecnològic, uneixen les seves veus per donar pressa als responsables polítics a transformar el país. Més de 40 organitzacions de l'àmbit de la ciència i la innovació signen un document que demana, entre altres mesures, superar el 2,5% d'inversió en R + D + I en l'any 2027 per aconseguir un canvi estructural de model econòmic.

Davant aprovació ahir de l'avantprojecte dels nous pressupostos generals de l'Estat i les finestres d'oportunitat que suposen el Pla de Reconstrucció, el "Green deal" i les missions de el nou Programa Marc Horitzó Europa de la Unió Europea, els signants consideren que ha arribat el moment de posar a la R+D+i en el centre de l'estratègia de futur per a una recuperació sostenible i resilient d'Espanya. A l'anterior se suma que la ciutadania ha pogut apreciar recentment la necessitat de disposar d'una capacitat investigadora sòlida per als reptes als quals ens estem enfrontant. En contrast, en l'actualitat Espanya inverteix només un 1,24% del seu PIB en R+D, xifra molt inferior a la mitjana de la UE (2,12%), i més allunyada encara de països com Alemanya, Dinamarca o Àustria (entorn a el 3%).

El document proposa canvis administratius, legals i la posada en marxa d'accions estratègiques perquè la ciència i la innovació siguin els motors de la recuperació del nostre país.

La transformació del model econòmic aconseguiria contrapesar la dependència de sectors molt afectats per l'actual pandèmia i donaria a Espanya noves oportunitats i una posició més forta davant el futur. Cristal·litzar el gran potencial espanyol en R+D+i establiria les bases d'una recuperació sòlida mitjançant un model econòmic sostenible, competitiu i basat en l'alt valor afegit.

pserrano

“El context actual ha despullat de forma brusca les mancances del nostre model econòmic. Espanya es projecta com la més tocada de les economies avançades, fent imperatiu apostar fermament per un canvi de model davant la reconstrucció econòmica. És aquest un punt d'inflexió davant el qual no cap abaixar els braços, fent imprescindible apostar per un model que asseguri el futur i la rellevància d'Espanya. Prendre mesures urgents aprofitant els pressupostos generals de l'estat és el mínim per començar. Al seu torn, un pacte d'estat per l'R+ D+i cal, ara més que mai.” 

LUIS SERRANO, president de SOMMa i director del Centre de Regulació Genòmica

La crida encapçalada per SOMMa, ASEICA i ASEBIO proposa tres eixos de mesures, el primer dels quals se centra en l'enfortiment de la ciència de frontera bàsica i translacional. Incideix en aspectes com la simplificació de la gestió de la despesa i la burocràcia associada, l'increment i optimització de la inversió, nous programes de captació de talent, i mecanismes que afavoreixin l'estabilitat dels projectes d'investigació promoguts per organismes públics.

El segon eix proposa mesures per a l'enfortiment de la innovació i l'impuls de la transició a una economia sostenible i d'alt valor afegit. Es proposa potenciar la cooperació publicoprivada i el teixit empresarial innovador, així com la creació d'una llei de mecenatge. S'indica també la necessitat d'emprendre una reforma profunda de el model d'ajudes a la R+D+i  empresarial i un marc jurídic que minimitzi les incerteses i proporcioni estabilitat i seguretat a el sistema d'R+D+i

Enllaçant els anteriors, el tercer eix es focalitza en mecanismes per incrementar les sinergies entre el sector acadèmic i l'empresarial. Per a això, es considera clau el desenvolupament d'una estratègia nacional a llarg termini que inclogui les comunitats autònomes, incrementar la capacitat de translació de el coneixement d'universitats i instituts de recerca en solucions innovadores i la creació de noves empreses de base tecnològica. Finalment, els signants apel·len a conrear el valor de la ciència com un referent per a la ciutadania, el teixit empresarial i l'acció política.

Descarrega aquí el document: 

 Por una Estrategia a Largo Plazo por la Ciencia y la Innovación en España