06/03/2017 Notícia

Crònica de l’acte final del projecte BeWater a la Tordera

Comparteix

El passat 24 de gener, es va celebrar a Sant Celoni (Vallès Oriental) l’acte final del projecte europeu BeWater, coordinat des del CREAF.

L'Anabel Sánchez explicant el projecte durant l'acte a Sant Celoni. Autor: Xavier Carbonell
L'Anabel Sánchez explicant el projecte durant l'acte a Sant Celoni. Autor: Xavier Carbonell

En un primer moment, la coordinadora del BeWater, Anabel Sánchez, va presentar el procés de desenvolupament del projecte a la conca de la Tordera. Aquest és un dels quatre plans del projecte, juntament amb els de Xipre, Eslovènia i Tunísia, i amb els que ha compartit  metodologies i enfocs utilitzats.

Seguidament, l’Annelies Broekman, responsable del cas d’estudi de la Tordera, va presentar els resultats finals del projecte. Són 33 accions recollides al Pla d’Adaptació de la Conca de la Tordera, on han contribuït científics, gestors i un ampli ventall de persones i col·lectius relacionats amb la conca.

Amb l’objectiu d’avaluar de forma conjunta i compartida el procés i la metodologia de treball emprada durant els anys que ha durat el projecte, la Marta Miralles (Ajuntament de Sant Celoni), la Roser Maneja (ICTA-UAB i Observatori de al Tordera) i el Daniel Guinart (Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, Diputació de Barcelona) van explicar l’experiència viscuda i van explorar les possibilitats per donar projecció a la feina feta a la conca de la Tordera i en concret a les opcions de gestió desenvolupades.

Marta Miralles, Roser Maneja i Daniel Guinart. Autor: Xavier Carbonell
Autor: Xavier Carbonell

Durant l'acte, l’Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya, va donar una perspectiva del context de les polítiques de canvi climàtic actual. Alhora va remarcar la importància de projectes com el BeWater, orientats a fomentar un paper actiu de la ciència i de la societat en el dibuix d’estratègies d’adaptació. Aquestes perspectives van emmarcar la taula rodona on en Ramon Rabella (Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona), el Toni Munné (Cap del departament de Control i Qualitat de les Aigües de l’Agència Catalana de l’Aigua), el Francesc Camps (Investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries – Mas Badia i Secretari de la Comunitat d’Usuaris de l’Aigua del Baix Ter), el Gabriel Borràs (Àrea d’Adaptació de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic) i el mateix Arnau Queralt van obrir el debat amb el públic sobre quins aspectes poden ser clau per a la implementació del Pla d’Adaptació per a la Conca de la Tordera. També van debatre com es pot col·laborar des de les diferents organitzacions implicades fins ara al BeWater en la posta en marxa del Pla, i quin potencial de transferibilitat té el procés i les metodologies emprades i els resultats generats.

Autor: Xavier Carbonell
Autor: Xavier Carbonell

Tots els participants van respondre amb entusiasme i molta positivitat a l’avaluació del procés i dels seus resultats. D’aquesta manera, es fa palès que projectes com el BeWater son útils i que la societat té la capacitat, l’interès i la necessitat de participar activament en el desenvolupament d’activitats orientades a reduir la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic. El resum de l’acte es pot descarregar en aquest enllaç.

Amb aquest acte conclouen les activitats a la conca del la Tordera, i la resta d’activitats del projecte BeWater finalitzen al març. Durant el febrer, els socis del projecte  van presentar els resultats a Brussel·les afegint recomanacions que caldria seguir per part d’aquelles persones encarregades del disseny de polítiques destinades a fer front el canvi global a nivell europeu. Finalment, durant els dies 7 i 8 de març tindrà lloc a Eslovènia una conferència internacional sobre l’adaptació a nivell de conca hidrogràfica, per a compartir les experiències d’interacció entre ciència i societat desenvolupades en el projecte BeWater i en altres iniciatives.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel