22/06/2023 Notícia

El CREAF estrena un pla d’igualtat fet a mida per promoure la qualitat científica

Tècnica en Gestió del Coneixement i Ciència Oberta

Florencia Florido

Ex traductora d'anglès, graduada en Conservació i Restauració de Béns Arqueològics per l'ESCRBCC, màster en Diagnòstic de l'Estat de Conservació del Patrimoni Històric per la UPO i màster en Comunicació
Comparteix

El 6 de juny el personal CREAF estava convocat a una trobada en línia carregada d’il·lusió: es presentava el nou Pla JEDI 2023-2027, l’eina institucional liderada per la responsable de Gènere i el Comitè JEDI i negociada i aprovada per Direcció, i la representació legal dels i les treballadores per assolir la justícia, l’equitat, la diversitat i la inclusió al centre.

Durant els pròxims quatre anys es faran 24 accions dissenyades per donar resposta a les preocupacions i idees expressades pel personal del centre a una enquesta anònima i un procés participatiu portats a terme durant el 2022. Com a document viu, el pla admetrà esmenes i millores continues que afavoreixin un impacte real al CREAF. A més, per primera vegada s’incorporen accions amb clau interseccional que posen el focus a la interacció entre dos o més factors socials. 

“Més del 50% de les respostes a l’enquesta perceben que s’assigna en major mesura als homes la representació de les posicions sènior del personal investigador, els premis i el reconeixement de l’excel·lència”. 

Extracte del Pla JEDI 2023-2027

El camí de la igualtat en 9 passos 

Amb activitats de formació i sensibilització continua, de prevenció i gestió de actituds discriminatòries i d’assetjament, el pla d’acció s’estructura en nou eixos: 

  • Eix 1. Cultura organitzativa i compromís institucional 
  • Eix 2. Polítiques d’impacte en la societat i de responsabilitat social 
  • Eix 3. Comunicació inclusiva 
  • Eix 4. Estructura de l’organització i representativitat vertical i horitzontal 
  • Eix 5. Polítiques d’accés: selecció, contractació i promoció 
  • Eix 6. Condicions laborals 
  • Eix 7. Salut laboral 
  • Eix 8. La corresponsabilitat de la institució i suport a la conciliació 
  • Eix 9. Microagressions i assetjament sexual i per raó de sexe

L’últim eix, el novè, és el que reclama accions urgents perquè, entre d’altres motius, tant les dones com els homes del CREAF perceben microagressions; és a dir, una forma de discriminació amb comentaris o accions que solen ser subtils i passar desapercebudes perquè es vinculen estretament amb valors i sistemes de discriminació culturalment arrelats.  

Entre les 32 persones que van assistir a la presentació del Pla, el Jordi Martínez-Vilalta i la Cristina Domingo van alçar la veu, coincidint en la necessitat de crear una cultura interna i d’implicar més transversalment a tothom, especialment al personal investigador sènior que lidera equips, sensibilitzant-les respecte l’assetjament.   

“Necessitem que ressoni més entre les parets de casa nostra”

Jordi Martínez-Vilalta i Cristina Domingo, investigadores del CREAF. 

Coincidint amb la recent adhesió del CREAF a CoARA, la coalició internacional per millorar l'avaluació de la recerca, el nou pla JEDI donarà un impuls a la diversitat per reconèixer i valorar la riquesa de perfils dins l’ecosistema de la recerca. Vols saber com ho farem? Consulta el nostre pla! 

Notícies relacionades

Notícia
COP16 image
Notícia

COP16, un pas més però amb un rerefons de frustració

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!