22/06/2023 Notícia

El CREAF estrena un pla d’igualtat fet a mida per promoure la qualitat científica

Tècnica en Gestió del Coneixement i Ciència Oberta

Florencia Florido

Ex traductora d'anglès, graduada en Conservació i Restauració de Béns Arqueològics per l'ESCRBCC, màster en Diagnòstic de l'Estat de Conservació del Patrimoni Històric per la UPO i màster en Comunicació
Comparteix

El 6 de juny el personal CREAF estava convocat a una trobada en línia carregada d’il·lusió: es presentava el nou Pla JEDI 2023-2027, l’eina institucional liderada per la responsable de Gènere i el Comitè JEDI i negociada i aprovada per Direcció, i la representació legal dels i les treballadores per assolir la justícia, l’equitat, la diversitat i la inclusió al centre.

Durant els pròxims quatre anys es faran 24 accions dissenyades per donar resposta a les preocupacions i idees expressades pel personal del centre a una enquesta anònima i un procés participatiu portats a terme durant el 2022. Com a document viu, el pla admetrà esmenes i millores continues que afavoreixin un impacte real al CREAF. A més, per primera vegada s’incorporen accions amb clau interseccional que posen el focus a la interacció entre dos o més factors socials. 

“Més del 50% de les respostes a l’enquesta perceben que s’assigna en major mesura als homes la representació de les posicions sènior del personal investigador, els premis i el reconeixement de l’excel·lència”. 

Extracte del Pla JEDI 2023-2027

El camí de la igualtat en 9 passos 

Amb activitats de formació i sensibilització continua, de prevenció i gestió de actituds discriminatòries i d’assetjament, el pla d’acció s’estructura en nou eixos: 

  • Eix 1. Cultura organitzativa i compromís institucional 
  • Eix 2. Polítiques d’impacte en la societat i de responsabilitat social 
  • Eix 3. Comunicació inclusiva 
  • Eix 4. Estructura de l’organització i representativitat vertical i horitzontal 
  • Eix 5. Polítiques d’accés: selecció, contractació i promoció 
  • Eix 6. Condicions laborals 
  • Eix 7. Salut laboral 
  • Eix 8. La corresponsabilitat de la institució i suport a la conciliació 
  • Eix 9. Microagressions i assetjament sexual i per raó de sexe

L’últim eix, el novè, és el que reclama accions urgents perquè, entre d’altres motius, tant les dones com els homes del CREAF perceben microagressions; és a dir, una forma de discriminació amb comentaris o accions que solen ser subtils i passar desapercebudes perquè es vinculen estretament amb valors i sistemes de discriminació culturalment arrelats.  

Entre les 32 persones que van assistir a la presentació del Pla, el Jordi Martínez-Vilalta i la Cristina Domingo van alçar la veu, coincidint en la necessitat de crear una cultura interna i d’implicar més transversalment a tothom, especialment al personal investigador sènior que lidera equips, sensibilitzant-les respecte l’assetjament.   

“Necessitem que ressoni més entre les parets de casa nostra”

Jordi Martínez-Vilalta i Cristina Domingo, investigadores del CREAF. 

Coincidint amb la recent adhesió del CREAF a CoARA, la coalició internacional per millorar l'avaluació de la recerca, el nou pla JEDI donarà un impuls a la diversitat per reconèixer i valorar la riquesa de perfils dins l’ecosistema de la recerca. Vols saber com ho farem? Consulta el nostre pla! 

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?