El CREAF i la UAB guanyen el segon lloc d’una Hackaton promoguda per INSPIRE
En el marc de la conferència anual de INSPIRE en Joan Masó, investigador del CREAF i l’Alaitz Zabala van guanyar amb un projecte que integrava a INSPIRE un sistema per aportar les valoracions dels usuaris sobre les dades geoespacials.
L'equip format per en Joan Masó del CREAF i la Alaitz Zabala de la Universitat Autònoma de Barcelona van aconseguir el segon lloc de la Hackaton “INSPIRE Hack 2017” amb un projecte destinat a millorar les dades d'INSPIRE mitjançant la col.laboració dels usuaris. Per fer-ho van fer una copia del portal INSPIRE i la van modificar perquè els usuaris, a banda de trobar dades, poguessin introduir la seva experiència personal (en forma de comentaris i puntuacions) i així tothom les pogués llegir, d’una manera molt similar a com els compradors valoren els llibres a l’amazon.com o els hostes valores les habitacions dels hotels al booking.com.
El resultat es va presentar el passat 5 de setembre en un acte a Kehl (Alemania), on un jurat va escollir la solució del CREAF i de la UAB com la segona idea i implementació més ben valorada.
El projecte en qüestió va competir amb 12 projectes internacionals. Tots ells eren petits grups de desenvolupadors que havien d’ executar les seves idees de manera ràpida (en aquest cas en un termini d’unes poques setmanes) per mostrar fins a quin punt incorporar nous tipus de dades o noves tecnologies a INSPIRE és possible. Altres equips varen presentar nous conjunts de mapes o noves eines de visualització i consulta de mapes o com incorporar la ciència ciutadana per complementar les mesures oficials.
Amb la voluntat de millorar INSPIRE
INSPIRE és una iniciativa de la Unió Europea per centralitzar la informació ambiental a Europa per prendre decisions correctes en temes de canvi climàtic o gestió ambiental. A tal efecte va fer una legislació, que es diu INSPIRE, que obliga als estats membres a donar aquest informació en forma de mapes i de manera estandarditzada. A més, aquesta informació es posa a disposició de tothom en el portal web INSPIRE.
Com que la web està en constant evolució, cada any s’organitza un congrés per analitzar els canvis tecnològics que es produeixen i com aplicar-los. El hackathon està emmarcat en aquest context i és una petita part del congrés.