04/07/2023 Notícia

El CREAF signa el compromís CoARA per impulsar una manera diferent d’avaluar la recerca

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

La recent adhesió del CREAF a l’Acord CoARA (Coalition for Advancing Research Assessment) busca contribuir a transformar els procediments i indicadors pels quals s’avalua la recerca. Més de 350 organitzacions procedents de més de 40 països s’han involucrat en aquest conveni, que adopta el compromís de promoure pràctiques equitatives i transparents per avaluar la ciència, amb voluntat d’assolir un abast internacional. L'ANECA, la xarxa de centres CERCA i el CSIC, entre d'altres, ja han signat aquesta aposta transformadora. CoARA és una inicitiva internacional iniciada el 2022 i impulsada per l'Associació Europea d'Universitats (EUA)  i la Comissió Europea, entre d’altres.

Més de 350 organitzacions procedents de més de 40 països han signat CoARA, un conveni internacional per promoure pràctiques equitatives i transparents per avaluar la ciència, amb voluntat d'abast internacional.

Els indicadors de qualitat, la revisió per parells i l’ús responsable de les mètriques quantitatives  són els eixos de l’acord. En essència, CoARA proposa reconèixer els resultats, les pràctiques i les activitats que maximitzen la qualitat i l'impacte de la recerca. La pròpia comunitat científica ha qüestionat tradicionalment l'actual sistema d'avaluació de la recerca, degut a les limitacions, els biaixos i la dependència de mètriques limitades. El procediment d’avaluació utilitzat fins ara sovint queda al marge de la diversitat de les contribucions científiques, el valor i l'impacte del treball acadèmic, restringeix la innovació i condiciona l'avenç del coneixement.

Joan Pino, director del CREAF, explica que “des del centre compartim la necessitat d’un canvi i volem estar presents des del primer moment en el nou paradigma al qual contribueix l’Acord CoARA”. Amb tot, Joan Pino admet que aquest conveni internacional obre una via complexa, per bé que necessària: “Fins ara, els indicadors numèrics tenen la virtut de ser simples, si bé normalment és l’única que tenen. Tenim la ferma voluntat d’incorporar elements més enllà de l’impacte acadèmic, però cal desenvolupar les mètriques i és una tasca compartida, en la qual el CREAF col·laborarà amb equips interns i externs de gestió de la recerca”. L’adhesió suposa el compromís del CREAF d’implementar un pla els propers 5 anysCoalition for Advancing Research Assessment: CoARA

“Des del centre compartim la necessitat d’un canvi i volem estar presents des del primer moment en el nou paradigma al qual contribueix l’Acord CoARA"
JOAN PINO, director del CREAF.
Joan Pino
"Si volem diversitat, cal anar més enllà del número de publicacions"
TERESA ROSAS, responsable de Talent i gènere del CREAF
TERESA ROSAS, <span style="font-weight: normal;"> responsable de Talent i gènere del CREAF
"L’objectiu és incloure la generació de coneixement i els impactes científic, tecnològic, econòmic, cultural i social de la recerca”.
ANABEL SÁNCHEZ, responsable d'Impacte del CREAF.
ANABEL SÁNCHEZ, <span style="font-weight: normal;"> responsable d'Impacte del CREAF.
Previous
Next

Al CREAF han fomentat l’adhesió a CoARA especialment Teresa Rosas –responsable de Talent i gènere– i Anabel Sánchez –responsable d’Impacte–, atesa la seva responsabilitat en àmbits vinculats amb els indicadors. Per explicar per què és clau una nova mirada sobre els rànquings científics, Teresa Rosas incorpora el concepte de diversitat: "Si volem diversitat, cal anar més enllà del número de publicacions", assegura, i apunta que considera lògic que l’Acord CoARA convisqui amb índex quantitatius. Per a Rosas, el canvi que proposa CoARA passa per contemplar les aportacions individuals però també les col·lectives, posar en valor la ciència oberta i promoure lideratges responsables, per exemple. Ara bé, és plenament conscient de la gran tasca que incorpora: "És un repte immens, no és senzill i segurament per això no s’ha fet fins ara, perquè els números a priori semblen més objectius i fàcils. És un procés lent i, com qualsevol canvi cultural, implica temps, paciència i moltes ments diverses pensant per proposar les millors solucions".

Els indicadors de qualitat, la revisió per parells i l’ús responsable de les mètriques quantitatives són els eixos de l’acord, que proposa reconèixer els resultats, les pràctiques i les activitats que maximitzen la qualitat i l'impacte de la recerca.

Per a Anabel Sánchez es tracta d’ampliar els criteris, tant per part de les organitzacions, com del propi sistema científic. L’objectiu és “incloure la generació de coneixement i els impactes científic, tecnològic, econòmic, cultural i social de la recerca”. Per això, considera essencial donar valor a activitats com ara “la transferència de coneixement, la formació i la tutoria, les contribucions a una cultura de recerca positiva, la interacció amb la ciutadania i amb qui pren decisions, el compromís amb actors socials clau i la seva inclusió en el procés de recerca”, per destacar les essencials.

La pròpia comunitat científica ha qüestionat tradicionalment l'actual sistema d'avaluació de la recerca, degut a les limitacions, els biaixos i la dependència de mètriques limitades. Foto: Unsplash.
La pròpia comunitat científica ha qüestionat tradicionalment l'actual sistema d'avaluació de la recerca, degut a les limitacions, els biaixos i la dependència de mètriques limitades. Foto: Unsplash.

Els 10 compromisos de l’Acord CoARA

  1. Reconèixer la diversitat de contribucions i trajectòries a la recerca, d'acord amb les seves necessitats i naturalesa.
  2. Basar l'avaluació de la recerca essencialment en criteris qualitatius, per la qual cosa és fonamental la revisió per iguals, amb el suport d'un ús responsable d'indicadors quantitatius.
  3. Abandonar els usos inadequats de mètriques basades en revistes i publicacions, en particular les del Journal Impact Factor (JIF) i de l'índex h.
  4. Evitar l'ús de rànquings d'organitzacions de recerca en avaluar la recerca.
  5. Destinar els recursos necessaris a reformar l'avaluació de la recerca, per aconseguir els canvis organitzatius consensuats.
  6. Revisar i desenvolupar criteris, eines i processos d'avaluació de la recerca.
  7. Conscienciar sobre la reforma de l'avaluació de la recerca i oferir una comunicació, orientació i formació transparents sobre els criteris i processos d'avaluació, així com el seu ús.
  8. Intercanviar pràctiques i experiències per permetre l'aprenentatge mutu dins i fora de CoARA.
  9. Comunicar els avenços realitzats en l'adhesió als principis i l'aplicació dels compromisos.
  10. Avaluar pràctiques, criteris i eines basant-se en evidències sòlides i l'estat de l'art de la recerca, i posar les dades obertes a disposició de tothom per recollir evidències.

Entre les 350 organitzacions participants s’hi troben entitates públiques i privades de finançament de la recerca, universitats, centres i instituts de recerca, associacions i aliances, autoritats nacionals i regionals, organismes d'acreditació i avaluació, societats científiques i associacions professionals, representatives dels múltiples punts de vista que vol acollir CoARA.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel