Notícia

El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua

Comparteix

Un nou estudi fet amb el model de simulació forestal MEDFATE permet interpretar l'efecte de la barreja d’espècies vegetals i les seves interaccions pel que fa a l'ús de l'aigua i l'estrès per sequera.

Amb l’aplicació MEDFATE es constata que els trets més rellevants per entendre-ho són de caràcter hidràulic i les diferències d'alçada, si bé l'índex d'àrea foliar del bosc o l'aridesa climàtica poden modular també els efectes de la barreja. Gràcies a la nova eina, s'han avaluat boscos dominats per alzina i 8 espècies co-ocurrents, amb un enfocament molt orientat en la hidràulica de les plantes i amb dades de 186 parcel·les d'inventari forestal mixt.

Els estudis realitzats fins ara demostraven una complexa varietat de respostes de les diverses espècies sobre l'ús de l’aigua i l'estrès per sequera. Ara bé, el cost de replicar els estudis empírics limita avançar en el coneixement concret del funcionament dels boscos mixtos en aquest àmbit. Per tant, l'ús de models com MEDFATE són un complement útil per entende l’efecte de la composició d’espècies sobre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua.

Els resultats obtinguts s'expliquen a l'estudi Unravelling the effect of species mixing on water use and drought stress in Mediterranean forests: a modelling approach, que s'ha publicat a Agricultural and Forest Meteorology sota la coordinació i lideratge de Miquel De Cáceres, investigador del CTFC, i en què han participat els investigadors del CREAF Victor Granda, Jordi Martínez-Vilalta, Maurizio Mencuccini i Rafael Poyatos.

Més informació sobre el model de simulació forestal MEDFATE.

Notícies relacionades

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?