13/03/2023 Notícia

El Prismàtic viatja a Brussel·les per col·laborar amb EU-FarmBook, una pionera xarxa europea sobre coneixement forestal i agrícola

Tècnic/a de comunicació

Alba Gimbert Àlvarez

Científica renaixentista i eterna aprenent, amb set insaciable d'explorar els apassionants mons de la comunicació, l'educació i la divulgació del patrimoni natural.
Comparteix

El projecte EU-FarmBook vol ser una finestreta única on poder trobar els materials divulgatius que es generen en projectes com el Prismàtic

El Prismàtic traspassa les fronteres catalanes i s’expandeix internacionalment a través de la col·laboració amb EU-FarmBook, un nou projecte de set anys finançat per la Unió Europea que vol ser una finestreta única on poder trobar els materials divulgatius que es generen en els projectes europeus, fruit dels seus resultats científics, de l’àmbit agrícola i forestal. Aquest portal vol posar en contacte els participants dels propis projectes, però també les persones que es dediquen professionalment a aquests sectors i crear una gran comunitat. Per aconseguir-ho, els seus continguts seran oberts i estaran en totes les llengües oficials de la UE. La jornada de presentació oficial del projecte es va celebrar el passat 21 de febrer a Brussel·les, on més d’una vuitantena de periodistes, investigadors, tècnics, polítics i altres persones que es dediquen al món dels boscos i l’agricultura, es van reunir amb un objectiu comú: conèixer les necessitats i propostes de totes les participants per començar a encendre motors i donar forma a la plataforma. El Prismàtic, concretament, va aportar els seus coneixements i experiències sobre la comunitat que existeix darrere les seves eines digitals, un dels àmbits que més energia dedica en el seu dia a dia i que, en gran part, el diferencia d’altres plataformes de transferència de coneixement del patrimoni natural ja existents. L’objectiu és que durant aquests set anys el Prismàtic pugui contribuir en el desenvolupament de EU-Farmbook per acabar publicant allà algunes les seves fitxes agrícoles i forestals. 

La iniciativa d'aquest ambiciós projecte està coordinada per la Universitat de Gant (Bèlgica) i està formada per un consorci de 29 socis de 18 països amb 17 organitzacions internacionals en xarxa que esdevenen les ambaixadores d’EU-FarmBook a les seves regions. D’aquestes últimes institucions ambaixadores, l’EFI (European Forest Institute) és una d’elles i va ser qui, precisament, va apostar per convidar personalment al Prismàtic a participar en el llançament d’EU-FarmBook.  

Eduard Mauri durant la presentació del projecte EU-FarmBook parlant sobre el Prismàtic. Foto: Alba Gimbert.

El futur de la innovació agrícola i forestal és digital 

EU-FarmBook s'està materialitzant per posar a prova una gran idea: poden reunir-se tots els resultats tangibles dels projectes de recerca i innovació finançats per la UE i organitzar-se en una plataforma intuïtiva útil per agricultors, silvicultors i assessors de tot Europa? Els reptes per aconseguir-ho són grans –problemes de qualitat i compatibilitat de les dades, barreres lingüístiques i consideracions intergeneracionals, etc.–, però les persones que hi ha darrere d’EU-FarmBook creuen que el futur de la innovació agrícola i forestal a Europa és, de totes totes, digital. A més, defensen que ens urgeix un intercanvi digital de coneixements molt més gran i millor entre les regions i els estats membres de la UE, així com entre les diferents parts interessades en l'agricultura i la silvicultura: persones investigadores, agricultores i silvicultores, responsables polítics, PIMES i assessors. Així doncs, perquè cap persona se senti exclosa de la comunitat digital d’EU-FarmBook, el contingut de la web estarà disponible en tots els idiomes de la unió europea, que es traduiran de manera automàtica per facilitar la comprensió i comunicació entre tots els usuaris.  

El futur de la innovació agrícola i forestal a Europa és digital, i requereix un intercanvi digital de coneixements molt més gran i millor entre les regions i els estats membres de la UE, així com entre les diferents parts interessades en l'agricultura i silvicultura”

Segons l’Eduard Mauri, implicat en repositoris de coneixement i un dels ambaixadors forestals espanyols d’EU-FarmBook, existeix una tendència entre els projectes finançats per la UE i entre els centres d’investigació de crear els seus propis reservoris sobre els resultats adquirits amb la finalitat de publicar literatura grisa, tot conservant la identitat visual i personalitzant la plataforma segons les necessitats particulars. Tanmateix, aquesta pràctica pot comportar que els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable), un requisit per a les publicacions de projectes finançats per la UE, no siguin respectats i que la comunitat d’usuaris a la qual arribin sigui més pobra i reduïda.  

“Connectar aquests repositoris, com el Prismàtic, amb altres d’alta qualitat ens permet respectar els principis FAIR, augmentar la difusió del coneixement, garantir el manteniment de la informació a llarg termini i accedir a aquest material a través de la nostra pròpia web gràcies a una interfície de programació d'aplicacions (API). Per a les publicacions resultants de projectes multiactor en els camps agrícoles i forestals, EU-FarmBook ofereix tots aquests beneficis. Personalment, no tornaré a crear cap altre repositori pels projectes en els quals treballi!” 

EDUARD MAURI, ambaixador d'Eu-FarmBook i expert d'EFI.

Properes passes del projecte 

EU-FarmBook és el resultat de dos projectes germans Horizon 2020 finançats per la UE que han reunit diversos socis de 28 organitzacions de 16 països

Ara, un cop passada aquesta productiva i creativa presa de contacte a Brussel·les, l’equip de treball d’EUFarmBook té la pilota al seu terrat i començarà a treballar a fons amb les propostes i experiències de tots els actors implicats per avançar amb la plataforma que, actualment, encara es troba en una versió pilot. Per sort, no comença de zero, ja que EU-FarmBook és el resultat de dos projectes germans Horizon 2020 finançats per la UE, EURAKNOS i EUREKA, que han reunit diversos socis de 28 organitzacions de 16 països per treballar plegats utilitzant un enfocament multiactor.  

Foto: Alba Gimbert.

En aquesta primera fase de treball que durarà fins al 2025, EU-FarmBook es dedicarà al desenvolupar la web i analitzar els potencials usuaris de la plataforma, i durant l’estiu del 2027 ha d'estar enllestida tota la part tècnica i de millora de l’intercanvi de coneixements amb els repositoris regionals i els projectes europeus. A partir d’aquí, tindran els dos anys següents (2028 i 2029) per elevar la difusió del projecte al seu màxim i promoure’n l’ús ençà i enllà.  

Gràcies a tota aquesta intensa i acurada tasca, en uns anys les fitxes del Prismàtic agrícoles i forestals tindran una nova vida i es trobaran en la seva web disponibles per tota la comunitat europea. D’aquesta manera, el Prismàtic continuarà teixint i fomentant el seu abast internacional i posicionant-se com a referent regional en l’àmbit de transferència de coneixement sobre el patrimoni natural i la biodiversitat.  

T'agradaria estar al cas de les novetats i expertesa en recerca i gestió de Catalunya? Dona't d'alta en el butlletí del Prismàtic per actualitzar-te sobre temes de patrimoni natural i biodiversitat!

Més informació:

https://medforest.net/2023/03/22/fair-principles-make-your-grey-literature-shine-out/

Notícies relacionades

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?

Infografia
La importància de la fusta morta al bosc
Infografia

La importància de la fusta morta al bosc