El treball científic de Sandra Nogué Bosch sobre les illes com a sensors de canvis ambientals rep el Premi Ciutat de Barcelona
La investigadora del CREAF i de la Universitat Autònoma de Barcelona Sandra Nogué Bosch ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona 2023 en la categoria de Ciències ambientals i de la Terra, atorgat per l’Ajuntament de la ciutat. El guardó destaca la seva aportació al coneixement de la línia de base de la diversitat de la vegetació de les illes oceàniques i la determinació de l’efecte antròpic. La científica catalana –que ha desenvolupat una part rellevant de la seva carrera al Regne Unit i que actualment coordina un projecte ERC (European Research Council)– expressa l'entusiasme que li produeix la distinció: "És un gran honor i una sorpresa. Suposa un reconeixement a la recerca dels darrers anys juntament amb un grup extraordinari d'investigadors. Em fa molta il·lusió".
El Premi Ciutat de Barcelona destaca el seu treball Long-term trajectories of non-native vegetation on islands globally, publicat a la revista Ecology Letters, per la seva excel·lent aportació al coneixement de la línia de base sobre la diversitat de la vegetació pròpia de les illes oceàniques i la determinació del seu efecte antròpic. L'article científic està signat en col·laboració amb diversos col·legues especialistes en Paleoecologia, Arqueologia, Biogeografia i Ecologia d'illes, d'institucions internacionals com ara la Universitat de Bayreuth (Alemanya).
El treball de Sandra Nogué Bosch té implicacions rellevants per a la transferència del coneixement científic i per millorar la gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres.
"Gràcies a col·laboracions com ara les d'Anna Walentowitz i Manuel Steinbauer vam processar les dades de microfòssils (pol·len) d'illes locals a escala global", apunta la investigadora del CREAF i la UAB. "Les dades temporals bàsiques de pol·len fòssil tenen un gran valor, ja que han permès entendre com la vegetació ha anat canviant en escales temporals llargues". El treball de Nogué Bosch té implicacions rellevants per a la transferència del coneixement científic i per millorar la gestió i conservació de la diversitat dels ecosistemes terrestres.
Actualment, Sandra Nogué Bosch coordina el projecte ERC “Island Time-Lines to quantify biodiversity change” (TIME-LINES), amb el qual explora una de les qüestions més rellevants en ecologia i paleoecologia: on canvia la biodiversitat, a quina velocitat ho fa i per què, a través de l’estudi de 5.000 anys de canvis en la biodiversitat vegetal, així com dels agents d’aquests canvis. Per això farà servir una sèrie de registres paleo ecològics de gran qualitat obtinguts a partir de les seqüències de sediments d’illes d’arreu del món. Els resultats permetran desenvolupar mètodes per quantificar els efectes d’aquests agents de canvi, no tan sols per a les illes sinó per a qualsevol indret, i de manera molt més profunda de com s’ha fet fins ara i ens podran orientar sobre quines trajectòries són útils per a la gestió sostenible de la biodiversitat.
"El Premi Ciutat de Barcelona és un gran honor i una sorpresa: constitueix un reconeixement a la recerca dels darrers anys amb un grup extraordinari d'investigadors. Em fa molta il·lusió"
SANDRA NOGUÉ BOSCH, investigadora del CREAF i de la UAB
Nogué Bosch és vicepresidenta de comunicació de la International Biogeography Society i editora associada de la revista Global Ecology and Biogeography. Així mateix, ha sigut professora de Ciències Paleoambientals a la Universitat de Southampton (Regne Unit).
El Premi Ciutat de Barcelona li ha estat concedit per unanimitat per part del jurat integrat per Esther Garcés (presidenta), Santiago Giralt, Pablo Ortega, Alicia Pérez-Porro i Albert Soler. Juntament amb Sandra Nogué Bosch, han estat reconegut també el Barcelona Supercomputing Center en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia i Tomàs Marquès-Bonet, en Ciències de la vida.