Els líquens no enganyen: les zones ramaderes de Catalunya estan contaminades per amoni
El nitrogen és un nutrient essencial per la vida, però els ecosistemes no són capaços de processar-lo quan es troba en excés i passa a ser un element perjudicial. Això s’està donant als voltants de les nostres granges, on el nitrogen s’acumula en forma d’amoni. Els líquens, que són molt sensibles a aquest tipus de contaminació, han permès a la investigadora Anna Àvila estudiar-ho.
L’agricultura i la ramaderia intensives generen grans quantitats d’amoni a partir dels excrements i dels fertilitzants amoniacals que s’apliquen als conreus; amoni que provoca l’acidificació del sòl i l’aigua, la pèrdua de biodiversitat i l’emissió de compostos nitrogenats a l’atmosfera. Però no es tracta només d’una afectació local de les comarques ramaderes, sinó que els nitrats un cop a l’aire es combinen amb altres gasos tòxics i viatgen a llarga distància.
Investigadors del CREAF i la UAB han estat buscant, justament, en quin punt la contaminació atmosfèrica per amoni entra en conflicte amb la fauna i flora, el conegut com a nivell crític. Per fer-ho, s’han desplaçat a un alzinar que envolta una granja d’Osona i han estudiat la composició de líquens als arbres. Els líquens són uns perfectes bioindicadors, perquè quan la qualitat de l’aire no és bona ràpidament es veuen afectats. I, efectivament, els resultats indiquen que estem davant d’un ecosistema molt contaminat i que el valor crític aquí és tres vegades més gran que el de referència a Europa. Un valor que, tot i això, no sorprèn, ja que les emissions per amoni a Espanya al 2016 van ser un 39% més altes que fa gairebé 40 anys.
Podeu llegir més informació a la notícia relacionada que ha preparat l’Anna Àvila pel web UAB Divulga.