21/05/2021 Notícia

Ets una enamorada de la natura i li segueixes la pista?

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

A Catalunya milers de persones es dediquen al seguiment de la natura. Persones que saben més d'espècies animals o vegetals que de personatges de Netflix, que coneixen més cants o rastres que influencers de les xarxes socials i que gaudeixen connectant amb la natura d'una manera encomanadissa! Ets una d’elles? Uneix-te a la campanya #biofollower!

Dissabte 22 de maig és el Dia Mundial de la Diversitat biològica, per això el futur Observatori de la Biodiversitat de Catalunya organitza una campanya de vídeos a les xarxes socials que s'allargarà fins el dia 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) que hem batejat amb el nom de #biofollower.

Aquesta campanya es posa en marxa avui mateix, dia 21 de maig! I té com objectiu fer visible i posar en valor la feina de milers de persones professionals o voluntàries que dediquen part de la seva vida a seguir la biodiversitat.

L'objectiu és posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’informe Estat Natura.

La idea neix de les primeres reunions que vam tenir al 2019 sobre com enfocar l’informe Estat Natura 2020. En elles, l'Institut Català d’Ornitologia (ICO) ja estava preocupat per posar en valor la feina dels milers de voluntaris i persones que hi ha darrera les dades de l’Informe. Aquesta idea va quedar-se gravada a la nostra retina i pensem que aquest 22 de maig pot ser una bona oportunitat per fer aquest reconeixement.

Gràcies a aquests programes de seguiment i a les persones que hi col·laboren, s'han pogut recol·lectar les dades pel primer informe Estat de la Natura a Catalunya 2020. Sense els milers de persones i les més de 40 entitats que les coordinen i les agrupen, aquest informe i tota aquesta base de coneixement no existiria. Unes dades que ens diuen que les poblacions d'éssers vius s'estan fent petites, que si abans teniem 100 pardals (per posar un exemple en termes generals), ara en tenim 75, o que si abans teníem 100 blavetes lluents als prats, ara només en queden 30. I que aquest declivi l'està provocant un còctel de factors on l'ús intensiu del territori i dels recursos per part de la població en tenen la gran part de responsabilitat.

D’aquí sorgeix #biofollower, una campanya pròpia de les entitats col·laboradores de l’Informe, del futur Observatori i de la CICCNA. Són el CREAF, el CTFC, l’ICM, l’ICO, l’IRBIO i el propi Departament de Territori i Sostenibilitat que l’impulsa. No obstant, la campanya no es queda aquí, volem que tothom hi participi i ens ensenyi el seu seguiment de la fauna i flora de Catalunya amb les etiquetes biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Retrat robot d’un/a biofollower

Una #biofollower és una persona que surt a la natura i que mira al seu voltant amb una sensibilitat especial. Que té la mirada entrenada i que els seus ulls només busquen vida. Persones amants dels ocells, les papallones, les orquídies, les granotes o el rat-penats. Que escolten, senten i oloren a cada passa. Que s'emocionen amb cada troballa i que es fan preguntes sobre allò que observen al seu voltant. Que coneixen la natura i, per tant, se l'estimen i treballen per conservar-la.

Són infants, joves, adults i persones jubilades. T’hi identifiques? Fes els teus vídeos sobre el seguiment de la natura i fer servir les etiquetes #biofollower, #estatnatura2020 i #ciènciaciutadanaNAT.

Ens veiem a les xarxes!

Notícies relacionades

Notícia
Ametller amb la primera flor oberta el 8 de novembre a Torrelles de Foix (Alt Penedès). L'ametller hauria de treure flors entre gener i març. Per tant, es tracta d'un exemple de segona floració d'aquesta tardor. Autora: Àngela Llop (Voluntària RitmeNatura)
Notícia

Més de 200 espècies de plantes han florit quan no els tocava durant el darrer any a Catalunya

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix