Notícia

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia (Universitat de València, 2015), màster en Biomedicina (UB, 2016), curs de Periodisme científic (UNED, 2017) i postgrau en Comunicació Científica (Uvic, 2019). Compta amb experiència a l’àmbit
Comparteix

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el Departament d'Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig). És el tercer any que EXOCAT impulsa aquesta iniciativa i ho fan en el marc de la Setmana de la Natura. A més, coincideix amb un repte europeu que es durà a terme els mateixos dies simultàniament en diferents punts i regions d'Europa, la iniciativa IAS challenge, del projecte Alien SCI. 

Qualsevol persona pot participar-hi, no necessites ser experta ni naturalista! Pots ajudar a detectar insectes, rèptils, ocells, plantes, invertebrats i mamífers, segons en la zona on vives o si planifiques fer alguna excursió. L'objectiu és que quan observis alguna espècie invasora, li facis una foto i la pengis en l'aplicació iNaturalist. Aquesta aplicació és molt fàcil d'utilitzar i no requereix que siguis experta. Dins s'ha creat un projecte específic sobre EXOCAT i allà s'agruparan totes les imatges que es vagin rebent. Si no saps si és una espècie invasora però creus que se li assembla, juga i aprèn, la intel·ligència artificial i la comunitat d'experts d’iNaturalist t'ajudarà a identificar-la.

roser rotchés

“Les observacions d'espècies invasores que es recullin ajudaran la comunitat científica a conèixer la localització d'algunes espècies invasores, fer seguiment de la seva expansió i poder millorar-ne la gestió”

ROSER ROTCHÉS, coordinadora técnica d’EXOCAT al CREAF. 

A més, per a ajudar-te a conèixer quines espècies són invasores i on es troben, EXOCAT ha elaborat 24 fitxes divulgatives per a aprendre a reconèixer les més buscades. Entre altres el musclo zebra, el caragol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant, la figuera de moro, el coipú, la tortuga d'orelles vermelles o el visó americà. 

Vine a identificar plantes invasores a Molins de Rei!

Enguany EXOCAT també organitza una activitat presencial a Molins de Rei-Riu de Llobregat per a identificar espècies comunes de plantes invasores de Catalunya. Se celebra el diumenge 26 de maig a les 9.30, està oberta a qualsevol persona que vulgui participar-hi, tot i que hi ha formulari d’inscripció amb places limitades. En concret, l'activitat inclou un passeig per l'entorn amb parades diverses per a aprendre a identificar algunes plantes invasores, entendre la seva problemàtica, i conèixer eines de ciència ciutadana amb les quals podem contribuir a ampliar el coneixement i millorar la seva gestió. La ruta guiada l'organitza l'investigador del CREAF i expert en espècies invasores Marc Riera. 

Algunes de les espècies de plantes que podran observar-se  són el miraguà fals (Araujia sericifera), una planta enfiladissa que atrapa les papallones que busquen el seu nèctar; la espècie Senecio pterophorus, un parent arbustiu de la margarida que prové del sud del continent africà o l'espina-xoca (Xanthium spinosum), una herba que viatja enganxada a animals i persones com si tingués urpes.

Senecio pterophorus. Autoria: Marc Riera, CREAF.
Senecio pterophorus. Autoria: Marc Riera, CREAF.

Què són les espècies invasores?

En aquest món globalitzat és gairebé inevitable que es traslladin espècies d'una regió a una altra. Aquestes espècies que trobem en un lloc però que provenen de regions allunyades del seu hàbitat reben el nom d'espècies exòtiques. Però, alerta! perquè no totes elles són invasores. La majoria de les noves espècies introduïdes no s'adapten bé al nou paisatge i moren, o s'estableixen en petites poblacions. Però en alguns casos sí que poden sobreviure, estendre's ràpid pel territori i competir amb les espècies natives fins al punt de desplaçar-les. Són les que es coneixen com a espècies exòtiques invasores. En aquest cas, les espècies invasores sí que poden ocasionar problemes en l'equilibri natural que tenen els nostres ecosistemes, en les espècies autòctones o fins i tot en la salut de les persones. 

Però, alerta! perquè no totes elles són invasores. La majoria de les noves espècies introduïdes no s'adapten bé al nou paisatge i moren, o s'estableixen en petites poblacions. 

“Per a minimitzar-ne l'impacte, la prevenció és clau. És a dir, és essencial detectar tan aviat com sigui possible les noves espècies introduïdes en el territori, avaluar el seu impacte i intentar evitar que s'arribin a àrees naturals o afectin espècies vulnerables, sobretot en les àrees que tinguin un interès especial. La ciutadania pot contribuir a aquest objectiu a través de la ciència ciutadana”, explica Roser Rotchés. 

Per aquest motiu, més enllà d'aquesta marató de 3 dies, si t’engresca la ciència ciutadana, podràs enviar observacions d’espècies exòtiques al llarg de tot l'any! EXOCAT té obert un projecte permanent a iNaturalist on pots penjar imatges en qualsevol moment. Des que es va obrir per a la participació ciutadana en 2022, coincidint amb la primera edició de la marató, ja hi han participat prop de 2800 persones. 

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?