La conservació de la biodiversitat guanya quan ciència i gestió s’integren
Un estudi destaca la necessitat d’un treball conjunt entre investigadors i gestors per tal d’aconseguir integrar el coneixement científic en la presa de decisions.
Un estudi signat per investigadors del CTFC, del CREAF i la Generalitat de Catalunya, analitza projectes de conservació exitosos on el treball dels gestors ha tingut el recolzament dels investigadors. Amb l’objectiu de millorar la comunicació entre ciència i gestió, l’estudi destaca la importància de tenir en compte el context i els requeriments específics de cada problema de conservació.
L’article, publicat a la revista Biodiversity and Conservation, recull tres qüestions a tenir en compte per afavorir aquesta fluïdesa. Per una banda, no obviar la situació del gestor en aquell moment, considerant aspectes com ara la urgència de l’actuació, la falta de recursos financers o possibles restriccions burocràtiques. Per altra banda, també es remarca que la qüestió a resoldre es formuli encaixant totes les premisses: objectius, limitacions, resultats esperats, etc. I per últim, es destaca el paper clau dels models de distribució d’espècies. Aquests models ajuden a conèixer amb major precisió la distribució geogràfica de l’espècie objecte de les mesures de conservació, i es recomana que es documentin de manera clara i breu, acompanyats d’un mapa ajustat als requeriments d’informació.
Podeu llegir-ne més al blog del CTFC.
ARTICLE DE REFERÈNCIA:
Villero, D., Pla, M., Camps, D., Ruiz-Olmo J., Brotons L. 2017. Integrating species distribution modelling into decision-making to inform conservation actions. Biodiversity and Conservation, 26: 251. doi:10.1007/s10531-016-1243-2