Notícia

La finca pilot d'agricultura regenerativa del CREAF ‘Planeses’ rep el premi PITA per la seva innovació

Responsable de premsa

Ángela Justamante

Graduada en Biologia (Universitat de València, 2015), màster en Biomedicina (UB, 2016), curs de Periodisme científic (UNED, 2017) i postgrau en Comunicació Científica (Uvic, 2019). Compta amb experiència a l’àmbit
Comparteix

L'edició 2023 de premis PITA, que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través de Ruralcat, guardonen a Planeses com una de les finques que apliquen un dels models agroalimentaris més innovadors a Catalunya: l'agricultura regenerativa. L'investigador del CREAF Marc Gràcia duu a terme la seva recerca a Planeses des de l'any 2016, quan va decidir provar els beneficis del model regeneratiu des d'un punt de vista científic. Ho va fer a través del projecte Life-Polyfarming. En només uns anys ha demostrat el seu potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.

I en què consisteix aquest tipus d'agricultura? És un concepte nou i innovador basat a alimentar de manera natural les plantes i utilitzar només els recursos de la terra per a fer-ho. No es tracta de tornar al passat, sinó tot el contrari, incorporem tot el coneixement científic que tenim avui dia sobre com funciona el sòl i la nutrició de la vegetació. Les pràctiques que proposa aquest model, i que s'apliquen en Planeses, es caracteritzen per eliminar la llaurada, que trenca l'estructura del sòl; mantenir la coberta vegetal, per a no deixar la terra nua i prevenir la seva erosió; augmentar la diversitat i la producció de plantes; combinar l'agricultura i la ramaderia, emprant els animals de pastura per a fertilitzar la terra, alhora que els animals gaudeixen d'una bona alimentació; planificar un millor aprofitament de l'aigua; i evitar utilitzar maquinària pesant, fertilitzants, pesticides i abonaments químics per a no deteriorar el sòl, ni dependre de les grans empreses agroquímiques.

En només uns anys l'agricultura regenerativa ha demostrat el potencial per a recuperar la fertilitat i biodiversitat del sòl, lluitar contra el canvi climàtic i augmentar la capacitat del sòl per a absorbir més aigua.

Els premis PITA posen en valor precisament la innovació per part de projectes, empreses o persones que facin servir noves tècniques per a conrear la terra, produir aliments o gestionar el bestiar. Un altre dels criteris amb més pes és que minimitzin l'impacte ambiental i que siguin econòmicament viables. "Estem orgullosos d'aquest reconeixement al nostre treball", explica Marc Gràcia.

Quatre finques referents a Catalunya

Recentment, el CREAF també ha començat el projecte Regenera.cat, que té un doble objectiu, d'una banda, ajudar a estendre l'agricultura regenerativa a Catalunya i, per un altre, avaluar els seus beneficis en matèria de fertilitat del sòl, pol·linitzadors, capacitat d'emmagatzemar carboni atmosfèric i aigua i altres aspectes econòmics i socials. Per a fer-ho possible, el projecte inclou quatre finques pilot que treballen en diferents tipus i escales de producció, entre elles Planeses, Verdcamfruits i família Torres.

Notícies relacionades

Notícia
Saltamartí cap de creus
Notícia

El saltamartí més gran d’Europa es pot trobar a Catalunya

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?