14/09/2017 Notícia

La lluita contra el mosquit tigre arriba a les escoles de diverses províncies espanyoles

Comparteix

Mosquito Alert engega de nou el seu projecte educatiu en escoles de municipis d’Osca, Terol, Castelló i Eivissa. L’objectiu d’aquest és fomentar la participació en la ciència entre els joves a través d’activitats relacionades amb la problemàtica del mosquit tigre.

 

 

Monitors de Mosquito Alert a les escoles fent les activitats. Foto: Mosquito Alert CC-BY
Monitors de Mosquito Alert a les escoles fent les activitats. Foto: Mosquito Alert CC-BY

 

Els alumnes de diverses escoles d’Osca, Terol, Castelló i Eivissa viuran la tornada a l’escola amb algunes novetats. Durant el mes d’octubre rebran la visita dels científics del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, coordinat pel CREAF, el CEAB-CSIC i ICREA, i impulsat per l’Obra Social “la Caixa”,  per a treballar la problemàtica del mosquit tigre fent ús de les noves tecnologies. Es tracta d’una iniciativa educativa que ja es va dur a terme amb èxit el curs passat en diverses escoles de dues províncies catalanes (Lleida i Barcelona).

El programa educatiu de Mosquito Alert es desenvolupa en el marc del projecte de la FECYT (Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia) anomenat “MOSQUITO ALERT PER A JOVES: Fomentant Vocacions Científiques a Través de la Ciència Ciutadana”. L’objectiu d’aquest programa és donar a conèixer el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, una plataforma amb la que qualsevol persona pot notificar fàcilment una possible troballa de mosquit tigre o de mosquit de la febre groga i dels seus llocs de cria enviant una fotografia a través de l’app “Mosquito Alert”.

Els científics de Mosquito Alert visitaran diversos centres educatius i tutoritzaran els treballs que faran a l’aula sobre el mosquit tigre. Els alumnes seguiran diversos passos per a comprendre conceptes sobre aquest insecte i per aprendre la metodologia del procés científic a través d’un web específic per aquest tipus de treballs per projectes a les escoles anomenat “WebQuest”. El treball final dels alumnes consistirà en fer un mapa de possibles punts de cria de mosquit tigre als seus municipis utilitzant l’app i els seus smartphones.

 

Alumne fent una foto a un mosquit tigre amb el seu mòbil i lupes binoculars. Foto: Mosquito Alert CC-BY
Alumne fent una foto a un mosquit tigre amb el seu mòbil i lupes binoculars. Foto: Mosquito Alert CC-BY

 

Mosquito Alert també durà a terme un curs formatiu per a professors d’altres centres educatius que estiguin interessats en aprendre la metodologia i el funcionament del projecte educatiu. En aquest curs se’ls dotarà de les eines suficients perquè puguin participar en el projecte de manera autònoma amb els seus alumnes.

Educació a peu de carrer

A les províncies escollides per a fer aquest programa educatiu hi ha molt poques alertes de mosquit tigre o encara no se sap amb certesa si aquest insecte invasor s’ha establert a la zona, de manera que la participació ciutadana és important. Per això, a més del programa educatiu a les escoles, també es duran a terme diferents activitats educatives i divulgatives dirigides a la ciutadania, tant pel públic adult com juvenil, per explicar com poden ajudar a lluitar contra el mosquit tigre utilitzant l’app “Mosquito Alert”. Aquestes activitats obertes s’adaptaran a les peculiaritats de cada zona visitada i seran xerrades o estands informatius en fires, biblioteques, ajuntaments, etc.

El projecte educatiu es porta a terme per l’Associació Mediambiental Xatrac, la qual forma part de l’equip de Mosquito Alert com a responsable de divulgació científica de la plataforma. La plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert està coordinada per les institucions CREAF, CEAB-CSIC i ICREA, amb l’impuls de l’Obra Social “la Caixa”.

 

Autora: Marina Torres Gibert

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?