La pedrera científica del CREAF, impulsada amb beques pre i postdoctorals atorgades per la Fundació "la Caixa"
El talent científic del CREAF ha rebut l’impuls de les convocatòries de beques INPhINIT 2023 de doctorat i beques Junior Leader 2023 de postdoctorat que atorga la Fundació la Caixa. La investigadora pre doctoral del CREAF Laura Ciot ha rebut una beca INPhINIT, que li permetrà impulsar la seva recerca sobre el declivi dels pol·linitzadors i l’efecte dels pesticides utilitzats en la producció agrícola sobre les abelles silvestres. D’altra bada, els investigadors del CREAF Oliver Binks i Ferran Sayol Altarriba han sigut destinataris de sengles beques Junior Leader de postdoctorat. El treball d’Oliver Binks busca entendre com funcionen els boscos i com interactuen amb el clima, tenint present que, a darrera instància, serem capaços de gestionar el cicle hidrològic des d'escales regionals fins a globals, mitjançant l'ús de la vegetació i els sistemes naturals. La recerca de Ferran Sayol Altarriba es proposa entendre com s'origina i s'organitza la biodiversitat i com quelcom essencial per a la vida s’empobreix per impacte de l’acció humana.
"Rebre la beca INPhINIT m'ha permès tornar a Espanya després d'acabar el màster per dedicar-me a un tema de recerca que m'apassiona, en unes condicions laborals excel·lents. A més, m'ha introduït a una comunitat de becaris on sé que sempre puc trobar suport i participar en intercanvis enriquidors."
LAURA CIOT, investigadora predoctoral del CREAF
L'impuls i l'oportunitat de la distinció és evident. Oliver Binks destaca que "la beca Junior Leader de la Fundació "la Caixa" és el pont ideal que em permet crear un equip i projectar algunes de les meves idees científiques. La durada de 3 anys també és prou per assolir els objectius que facilitaran el meu establiment a l'entorn acadèmic". Per la seva banda, Ferran Sayol Altarriba explica que la Junior Leader "suposa un punt d'inflexió a la meva carrera acadèmica, ja que em permet posar en marxa el meu propi grup de recerca al CREAF".
"La beca Junior Leader és el pont ideal que em permet crear un equip i projectar algunes de les meves idees científiques. La durada de 3 anys també és prou per assolir els objectius per establir-me a l'entorn acadèmic"
OLIVER BINKS, investigador postdoctoral del CREAF
En l’edició 2023, la investigació del CREAF en pol·linitzadors, boscos, canvi climàtic i biodiversitat es posiciona al costat de centres d'abast internacional especialitzats en àmbits de gran impacte. Mitjançant aquesta convocatòria, el CREAF s’integra plenament en el conjunt de centres de recerca i universitats que impulsen recerca d’alta qualitat i amb impacte social de l’Estat espanyol i Portugal.
"Suposa un punt d'inflexió a la meva carrera acadèmica, ja que em permet posar en marxa el meu propi grup de recerca al CREAF"
FERRAN SAYOL ALTARRIBA, investigador postdoctoral del CREAF
Les convocatòries INPhINIT i Junior Leader són altament competides i es convoquen amb un doble propòsit: d’una banda, proporcionen bones condicions professionals a talent científic d'Espanya i Portugal i, alhora, internacionalitzen el sistema de recerca d'ambdós països tot atraient investigadors de fora de les seves fronteres.
Reforçar el talent científic
En l’edició que ara es fa pública, la de l’any 2023, la Fundació al Caixa ha atorgat 65 beques INPhINIT i 40 Junior Leader. De les 105 persones seleccionades en aquesta edició, 49 són espanyoles i 56 són estrangeres, procedents de 21 països. D’aquests, Itàlia és el país amb un nombre més alt de persones distingides, 16. La segueixen Portugal, amb 9; Alemanya, amb 6, i els Estats Units, amb 4.
Les beques INPhINIT i Junior Leader proporcionen bones condicions professionals a talent científic d'Espanya i Portugal i, alhora, internacionalitzen el sistema de recerca d'ambdós països tot atraient investigadors de fora de les seves fronteres.
El programa de beques de recerca de la Fundació ”la Caixa” és un dels més rellevants dels que promouen entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de subvencions convocades, com per la varietat de les disciplines que contempla. A la convocatòria 2023 que ara es publica, s’han atorgat 65 beques de doctorat i 45 de post doctorat a personal d’investigació excel·lent, amb l’objectiu d’oferir-los un entorn atractiu per desenvolupar recerca de referència. Amb aquesta cita anual es pretén reforçar el talent científic i aportar capacitació en habilitats transversals al personal investigador.
Les especialitats que ha distingit la convocatòria 2023 són la física teòrica i les matemàtiques, seguides de la ciència i la tecnologia dels materials, l'enginyeria i tecnologia biomèdiques. Pel que fa a les Junior Leader –cofinançades per la Comissió Europea mitjançant l'Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND–, es destinen a contractar personal de recerca excel·lent, de qualsevol nacionalitat i que vulgui continuar la seva carrera investigadora en les àrees de les ciències de la salut i de la vida, la tecnologia, la física, l'enginyeria i les matemàtiques.