21/03/2018 Notícia

La processionària afecta severament els boscos de Catalunya per tercer any consecutiu

Responsable de comunicació social

Verónica Couto Antelo

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apassionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB), màster en comunicació científica (BSM-UPF) i estudiant Humanitats (UOC).
Comparteix

La plataforma Alerta Forestal ja recull gairebé 300 fotografies de boscos perjudicats per la processionària al nostre país. Això permet que els ecòlegs de l’equip puguin treure les primeres conclusions, entre d’elles que de forma insòlita la processionària està afectant tres anys seguits els boscos. Les comarques que recullen més punts afectats al mapa d’Alerta Forestal són Osona, el Solsonès i el Berguedà.

Imatge d'un bosc afectat per processionària presa des d'un dron. Autoria: Unitat Inforest (CREAF - CTFC).
Imatge d'un bosc afectat per processionària presa des d'un dron. Autoria: Unitat Inforest (CREAF - CTFC).

La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal, que coordina el CREAF amb l’impuls de la Fundació Bancària ‘LaCaixa’, ja compta amb més de 200 ciutadans i ciutadanes que vigilen els nostres boscos. Fan fotos amb mòbil o dron de les masses forestals afectades per processionària, ventades, sequeres o nevades que ajuden a l’equip científic del projecte a conèixer l’estat de salut dels boscos  de Catalunya i a predir com canviaran en un futur amb el canvi climàtic.

Des de que es va llançar la iniciativa el mes de novembre ja s’han rebut 325 fotografies, de les quals la major part (282) corresponen a boscos afectats per la processionària. I és que aquesta plaga s’ha instal·lat en els nostres arbres per tercer any consecutiu. “Això comença a ser preocupant, ja que la processionària no sol afectar les mateixes pinedes l’any següent. En aquestes condicions els arbres fortament afectats no tenen temps de recuperar-se, es van debilitant i poden acabar morint” explica el coordinador científic d’Alerta Forestal, Jordi Vayreda.

La processionària és una papallona (Thaumetopoea pityocampa) que s’instal·la sobre els pins en la seva fase d’eruga, per menjar-se’n les fulles i completar els seus cinc estadis larvaris. Sobre els pins hi romanen des de finals d’estiu fins a finals d’hivern, refugiades durant les nits fredes en les característiques bosses sedoses que elles mateixes fabriquen. Ara és el moment en que comencen les conegudes processons, que acostumen a coincidir amb la Setmana Santa.

Diverses entitats catalanes també col·laboren activament en l’Alerta Forestal, com són l’Institut Català d’Ornitologia, el Centre de la Propietat Forestal, el Consorci Forestal de Catalunya, Catalonia Smart Drones, el Grup de Naturalistes d’Osona, Lleida-Drone  i d’altres en vies de contacte. La plataforma s’engloba dins el projecte Boscos Sans per una Societat Saludable que impulsa la Fundació Bancària ‘LaCaixa’.

Notícies relacionades

Notícia
Es presenta a la COP29 una bateria d'accions polítiques sobre el canvi climàtic en clau Mediterrània
Notícia

Es presenta a la COP29 una bateria de propostes d’acció política en clau mediterrània contra la crisi climàtica

Infografia
Infografia boix - CREAF
Infografia

Aprenem per estimar: el boix

Infografia
Com beuen les plantes? CREAF
Infografia

Com beuen les plantes?