05/03/2018 Notícia

L'ECOPOTENTIAL organitza una exposició fotogràfica i presenta un llibre sobre espais naturals

Comparteix

A principis de gener es van reunir a Brussel·les experts i expertes en observació de la Terra. Va ser aprofitant l'exposició de fotografies fetes en el marc del projecte ECOPOTENTIAL, del que el CREAF n'és soci important. També s'ha presentat recentment el llibre SPACED: Using Earth Observation to Protect Natural Landscapes.

SPACED_2

Des de la segona setmana de gener, les instal·lacions del Parlament Europeu van acollir una exposició fotogràfica sobre diverses àrees naturals, amb la voluntat de reivindicar la necessitat de protegir aquestes zones. La mostra s'ha organitzat en el marc del projecte ECOPOTENTIAL, sota els auspicis del programa europeu Horizon 2020. Els coordinadors del projecte, Antonello Provenzale i Carl Beierkuhnlein, van agrair les inversions per part de la Unió Europea en l'observació de la Terra (tant des de l'espai com in situ), així com en la protecció de les àrees naturals prístines. Des de la UE es va destacar la importància de fer el seguiment, comprendre i predir els canvis que experimenten aquests ecosistemes, tan importants per a la conservació de la biodiversitat, el benestar humà i per a la mitigació del canvi climàtic.

L'exposició, que a finals de gener es va traslladar al Comitè de les Regions, consta de 25 panells, on cada un d'ells explica la història rere cada una de les àrees protegides que s'hi mostren. Félix Medina, representant del Cabildo de la Palma, una de les regions protegides, va explicar com l'ECOPOTENTIAL i l'observació de la Terra poden ajudar als gestors i gestores d'espais naturals: "les espècies invasores i els focs amenacen la nostra illa. L'ECOPOTENTIAL i l'ús d'eines de teledetecció ens ha permès entendre millor la dispersió d'aquestes espècies i dels incendis, la qual cosa és important per conservar els nostres ecosistemes únics".

SPACED_1
En Joan Masó i la Cristina Domingo a l'exposició.

L'ECOPOTENTIAL és un projecte que promou l'ús de les dades obtingudes amb satèl·lits i també amb mesures directes sobre el terreny, per a una major comprensió dels canvis que es produeixen en les àrees naturals, i ajudar així a protegir-les millor. Dos dels seus membres al CREAF, la Cristina Domingo i en Joan Masó, que van assistir a la inauguració de l'exposició, han editat el llibre SPACED: Using Earth Observation to Protect Natural Landscapes, que gira entorn del mateix tema.

El llibre, gratuït en baixa resolució (en alta resolució es pot demanar a cristina.domingo@uab.cat), presenta un col·lecció de mapes de cada una de les zones naturals estudiades. Cada tipus d'ecosistema (muntanyós, àrid, de costa o marí) presenta diferents reptes de conservació que han d'estar afrontats a partir d'enfocaments concrets amb l'ajuda de dades i anàlisis provinents de l'observació de la Terra.

reunion
Fitxa de l'illa de la Réunion (territori francès a l'oceà Índic), un dels espais protegits inclosos en el llibre.

Notícies relacionades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Notícia
Memòria CREAF
Notícia

CICLES, el nou magazine anual del CREAF

Notícia
Notícia

L'ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura