14/09/2017 Notícia

Les vinyes ecològiques tenen més biodiversitat que les convencionals

Tècnic/a de comunicació

Pau Guzmán Martín

Soc Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduat en Biologia Ambiental amb menció en Biologia Vegetal (UAB, 2016) i Tècnic Superior en Gestió i Organització de Recursos
Comparteix

Reduir l’ús de productes químics i un entorn natural ben conservat incrementen la biodiversitat de les vinyes del Priorat. Així ho demostra un estudi on ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu. Els resultats revelen que els cultius ecològics afavoreixen especialment les plantes i les papallones diürnes.

Vinyes_Siurana
Vinyes a la conca del riu Siurana. Autor: Eduard Pla.

Una investigació publicada a la revista Agriculture, Ecosystems and Enviroment constata que les vinyes conreades amb agricultura estrictament ecològica acullen una diversitat d’espècies més elevada que les conreades de forma convencional. L’estudi, en el qual ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu, demostra que l'agricultura ecològica beneficia especialment la biodiversitat de plantes i de papallones diürnes. En canvi, als ocells no els afecta tant perquè es mouen per territoris més amplis que la zona analitzada.

L’estudi va consistir en inventariar la riquesa de plantes, papallones i ocells de 20 vinyes de la comarca tarragonina del Priorat. En total es van catalogar 168 espècies de plantes, 47 espècies de papallones diürnes, 242 espècies de papallones nocturnes i 33 espècies d’ocells.

El clima i l’entorn natural potencien la biodiversitat del Priorat

La investigació va ser encarregada per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat) i posa de relleu que les vinyes d’aquesta regió són un gran reservori de biodiversitat. Segons els investigadors això és degut a que aquestes vinyes viuen en un entorn mediterrani i amb una baixa densitat de zones urbanes. A més, es diferencien de la resta de vinyes per estar  cultivades en pendents, sense terrasses, i envoltades d’espais no cultivats que potencien encara més la riquesa d’espècies. L’estudi també ha comptat amb el suport del Parc Natural del Montsant.

Per a més informació podeu llegir l’entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

ARTICLE

Puig-Montserrat X., Stefanescu C., Torre I., Palet J., Fàbregas E., Dantart J., Arrizabalaga A. & Flaquer, C. (2017). “Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity”. Agriculture, Ecosystems & Environment 243, 19-26. DOI: 10.1016/j.agee.2017.04.005

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel