02/06/2023 Notícia

L’investigador del CREAF Sergi Herrando, nou vice president de l'European Bird Census Council

Comunicació i Relacions Internacionals

Adriana Clivillé Morató

Periodista, convençuda de la comunicació per construir millors organitzacions. Endinsant-me en les relacions internacionals.
Comparteix

L'Assemblea general de l'European Bird Census Council (EBCC) ha escollit l’investigador del CREAF i director científic de l’Intitut Català d’Ornitologia Sergi Herrando nou vice president, en substitució de Verena Keller. L’entitat també ha confirmat Keller com a presidenta, que pren el relleu de Mark Eaton.

Si bé el càrrec situa Herrando en una posició de responsabilitat per recolzar i impulsar iniciatives de seguiment a llarg termini, l’investigador admet que “d’entrada el més important és aprendre dels companys i antecessors en el càrrec”. I apunta la veterania de la nova presidenta com un element clau en el futur immediat de l’organització. "Si bé és una mica aviat per parlar de futur, crec que haurem d'intentar connectar millor el seguiment i la recerca europees, amb la presa de decisions pel que fa a gestió i conservació de la biodiversitat. I fer-ho tenint present les necessitats i inquietuds nacionals", avança. "La diversitat europea és el punt de partida des d'on l'EBCC i les seves organitzacions associades treballen a favor d'uns ocells i una natura sense fronteres", assegura.

“Si bé és una mica aviat per parlar de futur, crec que haurem d'intentar connectar tant com sigui possible el seguiment i la recerca europees, amb la presa de decisions sobre gestió i conservació de la biodiversitat. I, a més, tenint present tant la necessitat d’harmonització europea, com a escala nacional”

SERGI HERRANDO, investigador del CREAF i nou vice president de l'EBCC.

L'European Bird Census Council ha experimentat una evolució i creixement notables els darrers anys, tal com avala la publicació de diversos articles científics per part d’especialistes. Un parell d’exemples, els recents treballs apareguts a la publicació PNAS, en què intervé Herrando. El primer argumenta perquè l'agricultura intensiva és la causa principal del descens d'ocells a Europa i el segon demostra que les barreres físiques (muntanyes i mars) estan limitant el moviment de les espècies d’ocells cap el nord-est del continent a la recerca de condicions climàtiques òptimes. El canvi global i les seves repercussions sobre les aus i la biodiversitat són el fil conductor de la recerca d’aquest ornitòleg de camp i naturalista, que es confessa apassionat pel canvi i la resiliència.  

Enlairar-se sense fronteres

"Assumir la vicepresidència de l'EBCC és un honor pel suport que suposa, tant de la Junta directiva, com dels vots de les delegacions nacionals que representen les organitzacions ornitològiques de tot Europa"

La col·laboració de Sergi Herrando amb l’EBCC es remunta a anys enrere i, per això, assumir-ne ara la vicepresidència és alhora un orgull i una responsabilitat. “És un honor pel suport que suposa, tant per part de la Junta directiva, com dels vots de les delegacions nacionals que representen les organitzacions ornitològiques de tot Europa”, explica Herrando. I alhora destaca el compromís personal que suposa el prestigi internacional de l’entitat, que sempre ha mantingut una complementarietat entre el treball a escala local i internacional.

L'EBCC és una associació d’abast europeu, integrada per especialistes en ornitologia que col·laboren per millorar el seguiment de les poblacions d’ocells i, per tant, informar i millorar la seva gestió i conservació. Una de les seves fites és l’Atles d’ocells nidificants d’Europa, un volum elaborat gràcies a la participació de més de 100.000 persones de 48 països. Recentment l'EBCC ha rebut una menció honorífica al Premi de Ciència Ciutadana de la Unió Europea.

Notícies relacionades

Notícia
IPBES Namibia
Notícia

L’IPBES publica dos informes per transformar la manera com ens relacionem amb la natura, conservar-la i sobreviure

Notícia
Impacte CREAF
Notícia

L’impacte social de la recerca es consolida a la cultura científica del CREAF

Notícia
MiraMon 30 anys CREAF
Notícia

El MiraMon, 30 anys mirant Catalunya des del cel