Notícia

Què en fan de l’aigua els boscos, i com els pot afectar el canvi climàtic

Comparteix

La revista l'Atzavara publica un treball signat per Carles Gràcia i Santi Sabaté, professors de la UB i investigadors del CREAF, on es presenta com l’aigua marca la pauta de molts processos relacionats amb el creixement i el funcionament dels boscos mediterranis.  En el context del canvi climàtic, tot apunta que els boscos mediterranis perdran capacitat productiva, i fins i tot poden no superar les condicions d’altes temperatures i d’aridesa que podrien experimentar. 

La disponibilitat d’aigua governa molts  aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF
La disponibilitat d’aigua governa molts aspectes del funcionament dels boscos. Foto:CREAF

 

Introducció
L’aigua, sens dubte, té un paper fonamental per a la vida al planeta, i n’explica moltes de les seves propietats. Els humans no en som aliens i amb les nostres activitats generem transformacions dels fluxos d’aigua i una petjada que convé quantificar (Hoekstra i Mekonen, 2012). En aquest context, també els boscos participen activament en la dinàmica de l’aigua. A més, la gestió forestal que els humans fem també pot alterar l’aigua que circula per aquests ecosistemes terrestres (Birot et al., 2011).

En aquest treball, basat en el material presentat al seminari “Una mirada al bosc”, organitzat per la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, presentem diferents aspectes sobre el paper que té l’aigua en els boscos i les implicacions que tenen, tant la seva escassetat com disponibilitat. Aquesta anàlisi la desenvolupem en diferents apartats. Primer mostrem amb alguns exemples com la disponibilitat d’aigua determina el funcionament dels nostres ecosistemes forestals il·lustrant la seva importància. Després expliquem com circula l’aigua pels boscos, quanta aigua poden contenir i com la fan servir. A continuació, a partir de resultats experimentals, presentem en quina mesura la gestió forestal pot modificar l’ús que els boscos fan de l’aigua, i finalment, comentem alguns dels efectes que el canvi climàtic pot tenir en el nostres boscos mediterranis, a partir de resultats de l’aplicació del model de creixement forestal GOTILWA+, i el seu mòdul d’optimització (Gracia et al., 2003).

Podeu continuar llegint l'article publicat a L'Atzavara.

 

Notícies relacionades

Notícia
bosc_alertaforestal_sentinellesdelbosc
Notícia

El CREAF i la FEEC fan una crida a excursionistes per vigilar la salut dels boscos

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!