22/07/2014 Notícia

A què farà olor el futur?

Cap de comunicació

Anna Ramon Revilla

Sóc llicenciada en Biologia (2005 UAB) i Màster en Comunicació Científica i Ambiental (2007 UPF). Des de 2011 sóc la responsable de Comunicació del CREAF.
Comparteix

Investigadors del CREAF, del CSIC i de l’ Institute of Agricultural and Environmental Sciences d’Estònia comproven  que a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada cop són més fragants. L'augment de temperatures, a més, provoca canvis en les composicions dels aromes florals que transformarien les olors dels nostres espais naturals. Aquest fet podria confondre als pol·linitzadors de les flors, especialment a aquells especialistes que basen les seves visites en preferències olfactives innates.

Bruc d'hivern (Erica multiflora). Foto: Armando Reques
Bruc d'hivern (Erica multiflora). Foto: Armando Reques

Un món més calent, més fragant i amb un nou perfum, aquest és el futur que preveuen els científics que estudien la relació entre el canvi climàtic i les emissions de Compostos Orgànics Volàtils (COVs) que produeixen les plantes. Els COVS són compostos aromàtics que emeten diverses parts de les plantes com ara fulles i flors, per tal de comunicar-se entre elles i amb altres éssers vius (depredadors, pol·linitzadors, etc).

L’estudi liderat pel CREAF i publicat recentment a la revista Global Change Biology fa palès que en un món més calorós les plantes emetrien més compostos volàtils olorosos, tot i que aquest augment podria variar segons l’espècie i el moment de l’any. “Hem observat que les flors de les plantes que ara fan poca olor, com per exemple les de  l’alzina, serien les que augmentarien en major grau la seva fragància”, comenta Gerard Farré, investigador del CREAF.

Els investigadors han calculat que, depenent de l’espècie, un augment de 1º C  podria provocar que les flors emetessin fins a 1,4 vegades més compostos orgànics i que, en un escenari extrem amb 5º C més de temperatura,  les emissions podrien multiplicar-se per 9,1.

La composició relativa de les fragàncies florals també podria canviar en diferents graus. De fet, l’estudi ha comprovat que la botja d’escombres o la ginesta emetrien compostos olorosos nous que canviarien la seva fragància i que el bruc d’hivern, el lletsó fi o la dodonea emetrien en més quantitat alguns compostos aromàtics específics com el limonè o l’eucaliptol.

Seran capaços els pol·linitzadors d’aprendre el nou llenguatge químic de les flors?

Aquests canvis podrien fer que plantes que fins ara no emetien olors molt fortes perquè no necessiten atraure pol·linitzadors, com la flor de l’alzina, passessin a fer més olor.

Si altres plantes canviessin la seva olor, els pol·linitzadors podrien confondre’s i no trobar les flors que necessiten o equivocar-se i visitar-ne d’altres.

“Hi ha pol·linitzadors que es refien en major grau de l’aprenentatge constant de les fragàncies de les flors del seu entorn,  mentre que altres es basen en preferències innates. Per tant, s’espera que alguns pol·linitzadors puguin adaptar-se i respondre de forma més dinàmica que altres als canvis en la composició química de les olors”, comenta l’investigador.

Article:

Farré-Armengol, G., Filella, I., Llusià, J., Niinemets, Ü. and Peñuelas, J. (2014), Changes in floral bouquets from compound-specific responses to increasing temperatures. Global Change Biology. doi: 10.1111/gcb.12628

 

Notícies relacionades

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Notícia
Memòria CREAF
Notícia

CICLES, el nou magazine anual del CREAF

Notícia
Notícia

L’increment de CO2 a l’atmosfera pot augmentar les desigualtats en la producció d’arròs entre els països rics i pobres