Quines resistències es troba la ciència per ser equitativa?
En el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, el CREAF engega una campanya per donar visibilitat les resistències que es troben encara als centres de recerca per assolir l’equitat de gènere. Enguany volem posar de relleu que cal reconèixer i entendre quines són aquestes resistències que no ens permeten avançar, per així poder-les combatre i superar.
"A la recerca encara preval una cultura masculinitzada i això no es veu només amb la infrarepresentació de les dones, sinó també en els estils de comunicació, les estructures de poder o com parlem de la recerca".
TERESA ROSAS, responsable de Talent i Gènere del CREAF.
I per què hem decidit centrar-nos en aquesta temàtica aquest 11 de febrer? Perquè la realitat és que en l’àmbit de la recerca encara preval una cultura masculinitzada. “Això no es veu sols en la infrarepresentació de les dones -sobretot als alts càrrecs-, sinó que es fa palès en molts més àmbits. Per exemple, en la manera com parlem de la recerca científica, les estructures de poder i els estils de comunicació que hi operen o en la cultura interna majoritàriament influïda per la posició social dominant dels homes”, explica la nostra responsable de Talent i Gènere Teresa Rosas.
El nucli d’aquesta campanya és una producció de vídeo, on també volem remarcar que les resistències són inherents a la societat contemporània. “Ens espanta qualsevol canvi cultural que desafiï les normes, pràctiques i assumpcions que han funcionat durant tants anys. De fet, moltes vegades no ens resistim al canvi en si mateix, sinó a allò desconegut o a la possibilitat de perdre estatus i privilegis”, segons Rosas. Per aquest motiu, és important abordar les pors i inseguretats subjacents al canvi, per tal de minimitzar les barreres i que puguem avançar totes cap a una cultura de la recerca més inclusiva. Per posar llum a aquest elefant a l'habitacióhem triat 7 objectes que simbolitzin 7 resistències concretes i els hem esclafat amb una premsa hidràulica.
"El vídeo resultant pretén ser una petita peça conceptual, que ens ensenyi i ens faci sentir, al menys visualment, que es trenquen finalment aquestes resistències. No volem generar un contingut en si mateix, sinó despertar el debat més intern".
NORA SOLER, dissenyadora de l'equip de comunicació del CREAF.
Jutgeu vosaltres mateixes 😊