Notícia

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

Responsable de xxss i nous formats

Verónica Couto Antelo

Apassionada per la ciència, la divulgació sobre canvi climàtic i global i l'anàlisi dels moviments socials i de justícia climàtica. De formació biòloga amb menció en biodiversitat (UB, 2015), però exercint des dels
Comparteix

El passat 15 de febrer, les nostres investigadores Sandra Saura Mas i Lídia Quevedo van coordinar una trobada als peus de Montserrat per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. La crida va reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats en major o menor grau: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals. I després d’hores de debat i posada en comú, Saura i Quevedo van valorar com “molt positiva” la jornada. 

“Formar part de processos participatius no és el més habitual en la societat, per això inicialment la major part de les persones estaven expectants i no sabien si havien de ser actives o no. Tot i això, un cop trencat el gel de la primera part, que vam dedicar a conèixer-nos i expressar el nostre parer, tot va anar rodat”, explica Saura. Un cop acabada la primera fase de presa de contacte, es van formar grups de treball interdisciplinaris (una persona representant de cada sector) per analitzar un llistat de propostes que poden millorar la silvopastura. D’aquí es va establir un rànquing de les més prioritàries per a totes les parts implicades i es van debatre sobre si serien viables i de quina manera. 

Jornada SILVODIVERS al Casal de Cultura de Collbató. Imatge: Xavier Xortó

Al llarg d’aquesta tarda al Casal de Cultura de Collbató van sorgir 4 grans propostes per promoure la pastura al bosc, sobretot al voltant en tres àmbits crucials: la sostenibilitat de la ramaderia de bosc, la sostenibilitat ecològica i la reducció del risc d’incendis. 

“Les coordinadores de la iniciativa defensem que si volem transformar la silvopastura en una activitat sostenible i transformadora cap a la justífica ambiental, cal fer-ho entre totes les parts implicades, de manera col·laborativa i cooperant per incloure totes les mirades. Cal diàleg, comprensió, empatia i intercanvi”.

SANDRA SAURA MAS, coordinadora de SILVODIVERS.

El projecte marc: SILVODIVERS 

Aquesta jornada col·laborativa forma part del projecte SILVODIVERS, que coordinem des del CREAF amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural. Es tracta d’una inciativa que vol descobrir si la silvopastura pot ajudar-nos a conservar la biodiversitat al bosc alhora que és una aliada per reduir el risc d’incendi. En una primera fase del projecte, l’equip va comptar amb la participació de més de 100 pastors i pastores que van aportar les seves inquietuds al voltant del sector de la ramaderia forestal i en van entrevistar personalment més d’una trentena.  

Un cop feta l’escolta activa del sector primari, SILVODIVERS va fer sortides de camp per analitzar els boscos on pasturen els ramats i poder determinar la seva relació amb la prevenció d’incendis i l’estat de la natura en les zones freqüentades pels animals.  

Ara, ens trobem en la darrera fase i comencen les posades en comú entre tots els sectors implicats, l’anàlisi de dades de la recerca científica i la preparació d’uns informes i documents finals que proposin com s’hauria de promoure la silvopastura al nostre país. 

L'activitat va ser finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022. 

Notícies relacionades

Reportatge
Reportatge

Quins arbres hem de plantar a les ciutats?

Notícia
Nou web CREAF
Notícia

El CREAF estrena nova casa...digital!

Reportatge
Els patògens (principalment fongs i bacteris) i plagues forestals són un dels principals causants de debilitament i mortalitat forestal. Imatge: Galdric Mossoll
Reportatge

Per què es moren els arbres?