Resum de la jornada "Invasions biològiques: punt de trobada entre recerca i gestió"
El passat 21 de novembre va tenir lloc a Barcelona la XVI jornada conjunta entre el CREAF, la SCB i la ICHN. Aquesta edició va comptar amb persones expertes de l'àmbit de les invasions que ens van oferir una imatge global sobre aquesta temàtica.
Un any més el CREAF, la SCB i la ICHN van celebrar la seva jornada anual per posar en contacte la ciència i la gestió i debatre sobre un tema d'actualitat de l'àmbit de l'ecologia. Aquest any va ser el torn de les invasions biològiques.
L'acte va començar amb unes breus paraules de benvinguda dels organitzadors. Seguidament en Daniel Sol, investigador del CSIC al CREAF, va obrir el programa amb una conferència inaugural sobre les característiques que havia de tenir una espècie invasora per tenir èxit.
Seguidament va ser el torn de Laura Cardador, investigadora del CBER, Universitat College de Londres. Ella ens va mostrar eines que podien servir per predir les invasions biològiques en un lloc determinat. Per fer-ho, aquestes eines utilitzaven dades climàtiques i d'hàbitat.
La següent jornada es va centrar en les xarxes tròfiques. L'investigador de l’Estación Biológica de Doñana - CSIC Ignasi Bartomeus ens va exposar com les invasions biològiques afectaven aquestes xarxes i com, després de l'arribada d'una espècie invasora, tot i ser un nou recurs, hi havien molts perdedors i pocs guanyadors.
Després de la pausa cafè va ser el torn de Joan Pino, professor de la UAB i subdirector del CREAF. Ell ens va explicar de forma molt amena per què hi ha hàbitats més envaïts que d'altres.
Tot seguit, la Montserrat Vilà, investigadora també a la Estación Biológica de Doñana - CSIC, ens va fer un resum molt complet sobre quin és l'impacte de les invasions biològiques. També va fer èmfasis en quina és la percepció que tenim els humans de les espècies invasores (les vegetals), comentant els resultats d'unes enquestes que formaven part d'un projecte.
La jornada també va incloure una ponència sobre models d'anàlisis de risc. Aquest tema ens el va presentar la Núria Roura-Pascual, professora i investigadora de la Universitat de Girona i el CTFC. Ella ens va comentar com aquests model de risc poden esdevenir eines molt útils per a la gestió de les espècies exòtiques.
L'Emili García-Berthou, investigador i professor de la Universitat de Girona, ens va començar a presentar temes ja més aplicats. Ell estudia els impactes i la gestió de les invasions de les aigües continentals, i durant la seva presentació ens en va fer una síntesis.
Abans del dinar, l'Emma Cebrián, professora i investigadora de la Universitat de Girona i del CEAB, va posar el punt de mira sobre les invasions marines. Ella va centrar la seva xerrada en els impactes actuals i futurs d'aquestes invasions i va fer una xerrada molt divulgativa i reivindicativa sobre la importància d'aquest tema.
A la tarda, després de dinar, es va organitzar una taula rodona al voltant d'aquest tema: Invasions biològiques: sinergies i discrepàncies entre recerca i gestió. Moderada per en Joan Pino, unes 70 persones van debatre com els científics i els gestors podien intercanviar més els seus avenços, dubtes o coneixements, la importància de les noves tecnologies i la implicació ciutadana o els casos concrets que alguns assistents s'havien trobat en el seu dia a dia com a gestors.